Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Ma rendezik meg a roma értékek fesztiválját

Koncertek és színielőadások mellett táncház is várja az érdeklődőket szombaton 10 és 15 óra között a Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál elnevezésű ingyenes rendezvényen a MOM Kulturális Központban Budapesten.
Balog: meg kell mutatni a roma kultúra szép arcát

Az emberi erőforrások minisztere szerint fontos, hogy megmutassák a roma kultúra szép arcát, és megüzenjék minden "jó szándékú magyarnak": a romák itt vannak, ilyenek is, ezért ne azonosítsák őket a rossz hírekkel, előítéletekkel.

Balog Zoltán erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által szervezett Cigánykerék - roma értékek fesztiválja gáláján beszélt szombaton Budapesten. Mint mondta, vannak olyanok, akik nem érdekeltek az értékek, a valódi kultúra továbbadásában, akiknek lételemük, hogy megosztó ideológiák mögé bújva erőszakot szítsanak.

Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Szükség van arra, hogy rávilágítsanak a jó dolgokra, de a szürke hétköznapokban is tennie kell a kormánynak, ezért emelték be Magyarország uniós elnöksége programjába is a roma felzárkóztatást - mondta a miniszter. Ezzel kapcsolatban közölte: Európa és Magyarország is abban érdekelt, hogy a tagállamok roma közösségei a szülőföldjükön boldoguljanak. A kormány abban akar partner lenni, hogy életszerű válaszokat találjanak.

A kormány intézkedéseit sorolva Balog Zoltán kifejtette: elsőként készítették el a nemzeti felzárkóztatási stratégiát, és megállapodást kötöttek az Országos Roma Önkormányzattal. Hozzátette: a cigányoknak el kell hinniük, hogy államalkotó tényezők, a roma integráció mindenkinek közös érdeke.

A miniszter szerint a kormány azt az utat választotta, amelyben ha valakinek van méltósága, akkor felelőssége is van, a törvény előtt mindenki egyenlő. Az államnak meg kell védenie azokat, akiket fenyegetnek, és büntetnie kell azt, aki akár szóban, akár cselekedettel bánt, gyűlöletet kelt.

Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a gálaműsoron azt mondta, 2013 a cigányság sikeréve lesz, mert a kormányzattal közös vállalásoknak, a korábban kötött keretmegállapodásnak ebben az évben lesz a legérezhetőbb az eredménye.

Elmondta: a magyarországi cigány kultúra a legelfogadottabb Európában, a legnagyobb ön- és társadalomszervező erő, ugyanakkor a legnagyobb előítélet sújtja, ezért is fontos a fesztivál életre hívása. Hozzátette: nincs nemzetiség, nemzet, így a magyar cigányság sem, amely a kultúrája gondozása, továbbadása nélkül élni tudna.

Koncertek és színielőadások mellett táncház is várta az érdeklődőket szombaton a Cigánykerék - roma értékek fesztivál elnevezésű ingyenes rendezvényen a MOM Kulturális Központban.

Április első hétvégéjén ünnepeljük a roma kultúrát, a nemzetközi roma napot pedig április 8-án tartják, így kettős apropója is van a fesztiválnak, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Korábban

Az esemény a roma kultúra különböző vetületeit mutatja be a különböző programok, egyebek mellett divatbemutató, kiállítás, ételkóstolás és kézműves foglalkozások segítségével. A fesztiválon fellépnek a Rajkó Tálentum Tánc és Zeneművészeti Iskola növendékei, a Snétberger Központ tanítványai, köztük Kállai Géza, Varga Tivadar, Máté Simon és Berki Károly, de hallható lesz a Roma Hungaricum is.

 Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

A Romani Design bemutatóján a legfrissebb divatirányzatokkal ismerkedhet meg a közönség, a Karaván színházi társulat A show folytatódik című interaktív darabot mutatja be. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy hagyományosan a roma mesteremberek által kedvelt szakmába, a hegedűkészítésbe is. A Khamoro együttes táncházat tart, a Karaván társulat a kicsiket szórakoztatja a Banyamesékkel, emellett kézműves foglalkozások, olvasóliget és meseszigetek várják a gyerekeket.

Balogh Tibor roma festőművész - akinek a roma kultúra napjához kapcsolódóan április 8-án nyílik kiállítása a Pintér Galériában - a fesztiválon készít el egy művet, így az érdeklődők figyelemmel követhetik az alkotás folyamatát is.

 Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a divatbemutató megnyitóján köszönti a látogatókat.

A rendezvényhez gálaműsor is kapcsolódik, amelyen fellép Dresch Mihály, Lukács Miklós, ifjabb Balázs János és Kállai Ernő zeneművész, verset mond Káli-Horváth Kálmán. Közös produkciót mutat be a Romano Glaszo zenekar, valamint Sánta Gergő és Bíró Anna, a Honvéd Táncszínház két táncosa. Ünnepi beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. A gálaműsort a közmédia rögzíti.

Olvasóink írták

 • 8. bánki 2013. április 07. 21:57
  „Pécsett már lassan hetente rendeznek ,,roma értékek" - cigánykerék bemutatókat.

  Az őslakósoknak már kezd tele lenni a ,,tőkük" a roma értékekkel !”
 • 7. zero 2013. április 07. 09:43
  „Ennek a Balognak fogalma sincs a magyarországi helyzetről . / Az államnak meg kell védenie azokat, akiket fenyegetnek, és büntetnie kell azt, aki akár szóban, akár cselekedettel bánt, gyűlöletet kelt./ Hát pont ez volna a lényeg csak a magyarokkal szemben van ez .Balog Fordítva ülsz a lovon”
 • 6. béci61 2013. április 07. 09:15
  „Nem is kell messzire menni a roma kultúrával való találkozáshoz, elég kiülni a Csillag téren, kimenni a Cserepes sorra, ha nincsen esetleg a lakókörnyezetünk közelében egy-egy jellegzetes fajtajellemzőket mutató család. Ez utóbbi esetben nap mind nap láthatja, hogyan mutatják a mindennapi kultúrájukat.”
 • 5. queenmargareth1 2013. április 06. 19:38
  „hát, itt az ideje elfogadni a mi kultúránkat.”
 • 4. pachakuti 2013. április 06. 11:09
  „"Cigány honfitársainkért az előítéletek leküzdésével, az imádság erejével, kultúrájuk elfogadásával és tiszteltben tartásával tehetünk a legtöbbet" / Székely János, Esztergom-bpesti cigánypasztorációs segédpüspök/”
 • 3. queenmargareth1 2013. április 06. 09:39
  „hú ,menjünk, mert ott mindenki megtalálja a saját értékét:)”
 • 2. TELSTAR 2013. április 06. 08:36
  „Roma értékek kiállítása = üres terem.”
 • 1. papsajt 2013. április 06. 08:27
  „azt hittem a Cserepes sori rendezvény házban lesz a fesztivál.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az emberek nem kérnek a baloldal egészségügyi ötleteiből

A Gyurcsány-Bajnai-kormányok tönkretették az országot, elszegényítették az embereket, beteggé tették… Tovább olvasom