Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ma tárgyalják Havas összeférhetetlenségét

A mai közgyűlésen tárgyalják meg a képviselők Havas András alpolgármester összeférhetetlenségének kérdését. Az MSZP és az SZDSZ frakciója – számukra kedvezőtlen döntés esetén – a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul. Havas szerint saját egykori határozatukat kérdőjelezik meg a szocialisták.
A mai képviselő-testületi ülésen tárgyalják a városatyák Havas András (Fidesz) alpolgármester, a Vízmű Zrt. műszaki igazgatója összeférhetetlenségét. A jogi és ügyrendi bizottság már megvizsgálta a kérdést, és kimondta: nem áll fenn az összeférhetetlenség.
– Nem új keletű Havas András összeférhetetlenségének kérdése, négy éve – akkor nem az MSZP kezdeményezésére – indult egy hasonló eljárás – mondta el a Kisalföldnek Kalmár István MSZP-s önkormányzati képviselő, az előző ciklus alpolgármestere. – Havas András akkor személyesen kérte Walter Dezső polgármestert, hogy az MSZP–SZDSZ többségű testület utasítsa el az összeférhetetlenséget. Mi ezt gesztusértékűnek tartottuk, így megtettük neki a szívességet. Ezzel egy időben a közigazgatási hivatal is megvizsgálta az ügyet és a mi döntésünkkel ellentétes álláspontot fogalmazott meg, azaz azt, hogy fennáll az összeférhetetlenség, jóllehet akkor az említett személy még csak képviselő volt és nem alpolgármester. A közigazgatási hivatal a megyei bíróságra továbbította az ügyet, az pedig a közgyűlés álláspontját fogadta el.
Kalmár István hozzátette, most annyiban más a helyzet, hogy a fejlesztésekért is felelős Havas alpolgármesterré választásával szakmailag aggályos helyzetek sora áll elő, hiszen érdemi befolyással van a város vízművet érintő beruházásaira. Kalmár azt is etikátlannak tartja, hogy a vízmű igazgatója egyben a „beosztottja” is az alpolgármesternek. – Amennyiben a mai közgyűlésen elutasítják az összeférhetetlenséget, az MSZP- és az SZDSZ-frakció a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul az ügy újbóli kivizsgálásáért – tette hozzá Kalmár István. – Felszólítjuk Havas Andrást, hogy amíg nem kerül pont a vizsgálódás végére, azaz valamennyi fellebbviteli fórumot ki nem merítettünk és nem tisztázódik a jogi státusa, ne éljen az alpolgármesteri jogosítványaival.
– Mielőtt elfogadtam volna a felkérést az alpolgármesteri posztra, jogi szakértőkkel megvizsgáltattam az összeférhetetlenség kérdését, gondolván arra, hogy az ellenzékben nemtetszést vált ki megválasztásom – nyilatkozott megkeresésünkre Havas András. – A válasz az volt, nem áll fenn ilyen probléma. Négy éve, 2003. január 6-án a jogi bizottság és az MSZP–SZDSZ többségű közgyűlés ugyanezt mondta ki. Politikai ellenfeleim részéről önellentmondást is tapasztalok az akkori döntésükkel szemben. Azt gondolom, hogy jogilag felkészületlenül támadnak mindössze azért, hogy ezzel is eltereljék a közvélemény figyelmét az előző ciklus ellen folyó eljárásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerboltba törtek be

Sopronban ismeretlenek betörtek a Kuruc körúton lévő egyik élelmiszerboltba, és onnan… Tovább olvasom