Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Ma tartják a magyar hősök emléknapját

A magyar hősök emléknapját rendezik meg országszerte az első és második világháborúban elesett katonák tiszteletére vasárnap.
Ebből az alkalomból a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság katonai tiszteladással tart megemlékezést Budapesten a Hősök terén, illetve a rákoskeresztúri Új Köztemetőben.

A Hősök terén rendezendő eseményen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. A rákoskeresztúri Új köztemetőben Holló József Ferenc, a kegyeleti bizottság tagja mond beszédet.

A hősök napját minden évben május utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy "nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni".

Az ünnepet a második világháború után, a szocializmus idején eltörölték, 2001 óta minden évben megemlékeznek erről a napról.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2010. május 30. 19:58
  „Isten nyugosztalja az áldozatokat, és azt a sok hozzátartozót, akik már utánuk mentek , de előtte emberséggel viselték a rájuk szakadt terheket! És Isten éltesse a még élő hozzátartozókat ! Lehessenek büszkék hős elődeik dicső tetteire-mert ezt sem tehették mindig! A hazáért hozott áldozat elismerése soha ne legyen az aktuál-politika függvénye!”
 • 2. Hmmm... 2010. május 30. 17:47
  „Isten nyugosztalja az aldozatokat! Nemelyuk mind a ket haboruban is resztvett, ami hatalmas lelki es fizikai megterheles lehetett szamuk.”
 • 1. szilléri 2010. május 30. 07:34
  „Na végre !
  Nem csak a kisebbségek áldozataira emlékszünk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lerepültek az útról - ketten szörnyethaltak

Két férfi meghalt, egy harmadik súlyosan megsérült vasárnap hajnalban a 67-es út Somogybabod és… Tovább olvasom