Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Ma teszik le esküjüket a frissen végzett honvédtisztek

Augusztus 20-i hagyomány szerint ma ismét leteszik esküjüket a nemzetvédelmi egyetemen frissen végzett tisztek. Újdonság viszont, hogy idén tiszti szablyát is rántanak majd, és azt kiáltják: "a hazáért mindhalálig".
Ma délelőtt 11-kor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzettek tisztavatási ünnepsége, melynek keretében idén 69 kapják meg a hadnagyi rangot. A ludovikás hagyományokat felelevenítve, az ünnepség új elemeként, idén először tiszti szablyával díszelegnek majd a honvédtisztek, amelyet Hende Csaba, honvédelmi miniszter adományozott a leendő tiszteknek. Emellett bemutatják a tisztjelöltek új díszegyenruháját is, melyet a díszzászlóalj egyik százada visel majd.

Korábban Szarka Gábor, a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kezdeményezések célja a magyar történelmi katonai hagyományok erősítése. A díszöltözetről a kabinetfőnök annyit közölt, hogy "elegáns, és jól kifejezi a katonai hagyományokat, valamint a hallgatók együvé tartozásának érzését".

Az eskütételt követően a tisztek megkoszorúzzák a Hősök Emlékkövét. Az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként az esküt előmondó honvédtiszt a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét nyújtja majd át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, a Magyar Honvédség főparancsnokának.

A tisztavatást megelőzően a program már 9:45-től elkezdődik, amikor is a budapesti és vidéki zenekarok katonazenével szórakoztatják a közönséget, mialatt az Oktogontól a Hősök terére vonulnak.

Ezen kívül szokás szerint lesz még technikai bemutató, az ünnepség közben pedig helikopterek és repülőgépek repülnek majd át a tér fölött. Ezzel kapcsolatban korábban a minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Honvédség repülőgépeinek és helikoptereinek kötelékrepülése a tér felett erős hang- és zajhatásokkal jár majd.

A tisztavatás miatt péntek délután két óráig lezárják a Hősök terét, valamint az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány egy-egy szakaszát.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. augusztus 20. 15:03
    „Hende Csaba miniszter úr szerint szemléletváltás kell a honvédelemben!
    Remélem, amit láttunk, már nem a "megváltozott" szemlélet!
    Mert ha igen-csak az Isten óvja Magyarországot!”
  • 1. jozko 2010. augusztus 20. 10:59
    „Ha máshova nem is, a dudára azért jut a gőzből!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi tragédia Ácson: a férfi a gyilkos

Minden kétséget kizáróan az önmagával is végző 28 éves férfi ölte meg 27 éves élettársát és annak két gyermekét csütörtökön Ácson. Tovább olvasom