Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Ma új miniszterelnöke lehet Magyarországnak

Kedden délután dönt az Országgyűlés az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványáról. Bajnai Gordon az SZDSZ-szel tárgyal.
Ha az előterjesztést a képviselők többsége megszavazza, Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök, aki új kormányt alakít. A rendszerváltás óta most először lehet ilyen úton új miniszterelnöke az országnak. A kormánytagok névsora gyakorlatilag már kiszivárgott, igaz, egy-két tárca vezetőjéről még semmit sem tudni: több új miniszter is lesz, például a Pénzügy- vagy a gazdasági minisztérium élén. Bizonyos tárcák vezetői viszont a régiek maradnak, például az oktatásié és a honvédelmié.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Szocialista Párt március 21-i tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta, új kormányfővel. Utódlásával kapcsolatban többen is szóba kerültek, hosszas tárgyalások után végül Bajnai Gordon lett a miniszterelnök-jelölt, aki 2006 júniusától fejlesztési kormánybiztos, 2007 júliusától önkormányzati és területfejlesztési, 2008. május 15-étől pedig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bajnai Gordon az MSZP mellett többször tárgyalt az elmúlt napokban az SZDSZ-szel is, valamint egyeztetést kezdeményezett a másik három ellenzéki párttal, de erre csak az MDF hajlandó, a Fidesz és a KDNP nem. A miniszterelnök-jelölt kedd reggel tárgyal még terveiről az MSZP elnökségével, ezután az SZDSZ-frakcióval, majd az MSZP képviselőcsoportjával, emellett bemutatja kormányának tagjait.

A parlament alkotmányügyi bizottsága kedden, még a plenáris ülés előtt dönt arról, hogy tárgysorozatba veszi-e, illetve javasolja-e sürgős tárgyalását a Fidesz indítványának, amelyben az ellenzéki párt ismét az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi. A bizottság kedden délben ül össze.

Az Országgyűlés plenáris ülése 13 órakor kezdődik. Elsőként esküt tesz majd Velez Árpád, az MSZP-frakció új tagja, aki Szabados Ákos mandátumát veszi át - ő április 6-i hatállyal mondott le parlamenti mandátumáról családi okok miatt.

Az ülés rendhagyó lesz, mert napirend előtt felszólalások, interpellációk nem lesznek, az azonnali kérdések és a kérdések is elmaradnak. Először a miniszterelnök, majd a miniszterelnök-jelölt szólal fel. Ezután reagálhatnak a képviselőcsoportok, valamint az elsőként felszólalásra jelentkező független képviselő - ő most az MDF-es Herényi Károly lesz. A miniszterelnök-jelölt válasza után, körülbelül 16 órakor szavaznak a képviselők a konstruktív bizalmatlansági indítványról, amelyet egy hete nyújtottak be az Országgyűlésnek.

A rövid előterjesztést Lendvai Ildikó és képviselőtársai jegyzik. "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja" - mindössze ennyi szerepel az indítványban és egy szintén rövid indoklás. Egyszerű többség, tehát legalább 193 képviselő "igen" szavazata kell az elfogadásához - ez valószínűleg meglesz az MSZP- és az SZDSZ-frakcióból. Még kérdéses, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői pontosan hogyan is szavaznak majd, erről kedden délelőtt döntenek. Ugyanez a helyzet az egykori MDF-frakció tagjainál is, akik most független képviselők.

Ha az indítvány átmegy, Bajnai Gordon leteheti a kormányfői esküt. Még kedden délután megkezdik a Bajnai-kormány miniszter-jelöltjeinek bizottsági meghallgatását, és várhatóan szerda estére fejezik be. Ha minden jól megy, a köztársasági elnök akár már csütörtökön kinevezheti az új tárcavezetőket. Addig a mostani kormány ügyvezetőként működik majd.

A kormánytagok nevének nagy része már kiszivárgott, igaz, hivatalosan még egyiket sem erősítették meg. Az már biztos, hogy Kiss Péter a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes lesz, politikai ügyekben. A kancelláriaminiszteri posztot valószínűleg Molnár Csaba veszi majd át tőle, aki egyben a másik kormányfő-helyettes is lesz, hozzá tartoznának az elképzelések szerint az általános kormányzati ügyek.

A Népszabadság értesülései szerint ismét lesz önálló Belügyminisztérium, Draskovics Tibor vezetésével. Az önkormányzati és a rendvédelmi ügyek tartoznának a régi-új tárcához, az igazságügy pedig önálló minisztériumot kapna, még nem tudni, kinek az irányításával. Valószínűleg Vahl Tamás vezetheti majd a gazdasági tárcát, Oszkó Péter a Pénzügyminisztériumot, Hónig Péter a közlekedési, Balázs Péter pedig a Külügyminisztériumot. Az oktatási, környezetvédelmi, egészségügyi, agrár- és honvédelmi tárcák élén maradnának a mostani miniszterek. Arról még nincs hír, ki kapná a szociális minisztériumot.

Az Országgyűlés hétfői, rövid ülésén egy másik napirendi pont szerepel még az eskütétel után: az országos népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat. A referendumot egy magánszemély, Seres Mária kezdeményezte a képviselők költségtérítéséről.

Bajnai Gordon az SZDSZ-szel tárgyal

Bajnai Gordon kedden délelőtt 10 órakor megérkezett az SZDSZ ügyvivőinek és frakciójának együttes ülésére. A szabad demokratákat a kormányfő-jelölt tájékoztatja a leendő kormány névsoráról és a kormány programjáról. A tárgyaló felek az ülés előtt nem nyilatkoztak. Az Országgyűlés várhatóan délután 4 órakor szavaz a Gyurcsány Ferenc elleni konstruktív bizalmatlansági indítványról, amelyben egyszersmind megválasztják Bajnai Gordont kormányfővé.

Olvasóink írták

229 hozzászólás
 • 229. bgrozalia 2009. április 21. 15:53
  „Jó lenne, ha nyugalom lenne! Ráférne az országra!!”
 • 228. anna 2009. április 21. 11:25
  „Itt a bánáti bazsarózsás forradalom. Igaz, hogy lassan már a környező országokban mi MAGYAROK nem szívesen látott vendégek vagyunk, magyarúl útálnak bennünket. Sokat tesz ezért az a FEKETESEREG!
  Másrészt, sajnos evtizedeken keresztűl a rasszizmus védőernyő alá bujtatott bűnözők terrorizálják az az országot. Sajnos már arra szorulnak magyar állampolgárok, hogy a terrorjuk ellen egy ilyen szerencsétlen szerveződés védelmét igényeljék.
  A rendőrt pedig védelem illeti. Mi az, hogy megtámadják, már a gyanúja esetén is meg kell a támadó lendületét törni. A rendőrt, bírót megilleti a három lépés távolságtartás joga. Aki ebbe a körbe engedélye nélkül bemerészkedik, támadónak kell tekinteni. Figyemeztetés nélkül le kell fújni, legalább tisztúl az orrán keresztűl a tudata.”
 • 227. Riri 2009. április 19. 12:02
  „222.EZ A MI MAGYAROK ORSZÁGA NEM MEGYÜNK SEHOVA AZÉRT MENNYÜNK EL, MERT A POLITIKUSOK ELADTAK MINDENT,TÖNKRETETTEK MINDENT?EZ NEM A MI HIBÁNK!!!!!
  Ha a házad elé áll 50 ember és elveszik a házadat kocsidat,boldogan oda adod és elmész?Fenéket harcolsz érte,mert amid van az agyerekedé lesz.Na ezzel Mi is így vagyunk ez az ország a mienk és a gyermekeinkké!”
 • 226. CID 2009. április 16. 20:40
  „Hmmm : ezt a "hazájának generációkon át hasznos tagjának, adót fizető állampolgárának" ezt azért gondold át mégegyszer. Szerinted van ilyen ember, aki ráadásul itt vagy a Kossuth téren tépi a száját ?”
 • 225. Hmmm... 2009. április 16. 20:24
  „Vajon ki es milyen jogon mondhatja egy hazajanak generaciokon at hasznos tagjanak, adot fizeto allampolgarnak azt, hogy el lehet szallni? Azok, akik eppen tonkretettek evtizedes, evszazados eredmenyeinket?
  Azert nem ilyen egyszeru ez a dolog, mindenkinek megkvan a helye a tarsadalomban.
  Az allam vezetoi az orszagot vezetik, a kozerdeket kell hogy kepviseljek, hiszen Orszagunk, Nepunk szolgalatra feleskudtek. Valahogy nem ezt tapasztalom.”
 • 224. flexsnake 2009. április 16. 18:14
  „219. otthon úgy szabadságozol ahogyan akarsz utcán nem. Van olcsó repülőjegy, el lehet szállni messze ha nem tetszik. Lehet indulni :D”
 • 223. flexsnake 2009. április 16. 18:14
  „219. otthon úgy szabadságozol ahogyan akarsz utcán nem. Van olcsó repülőjegy, el lehet szállni messze ha nem tetszik. Lehet indulni :D”
 • 222. waterbear 2009. április 16. 17:58
  „Csak lehullott a máz a Gárdáról...”
 • 221. Riri 2009. április 16. 15:13
  „Sziasztok!Gyurcsány megmondta "megunják és haza mennek"
  Ismételten ez volt,komoly felkészülést és megfelelő vezetőt kíván egy ilyen megmozdulás.
  Nem vagyok sem bal sem jobb oldali,már senkinek sem hiszek.Aki a szék közelébe ül ugyis a saját zsebét tömi meg,és nem foglalkoznak velünk.Magunkra maradtunk!
  Figyeljétek meg, még egy évíg ez így lesz,jön a választás, választunk és kezdődik előről minden!
  MERT A MAGYAR NÉP EGY BIRKA NÉP!!!!!!!!!!!”
 • 220. kamera 2009. április 16. 11:20
  „Úgy hivják : szabad gyülekezési és szólás szabadság !
  Felhivnám komcsi elvtársakat , hogy nem csak nekik !
  A párt által irányitott médiát pedig 1936-tól rövid ideig Német birodalmi propagandának hvták !
  Nálunk ez most új néven fut de nem társadalmi hanem politikai elvárásoknak megfelelő közszolgálati televzió néven.
  Jelenlegi országpusztitó vezetőségünk felépitése , működése , kisértetisen hasonlit egy általuk elitélt nemzeti szocialista párt működésére !”
 • 219. FanyarDárda 2009. április 15. 16:41
  „Talpra magyar, vár a Gárda,
  falkába´ gyövünk, nem párba,
  feketébe-árpádsávba.

  Ne féljön, ki igaz magyar,
  szájunkba marad az agyar.

  Magyar Élet, Magyar út,
  Dárdának jó zászlórúd!”
 • 218. mocskos 2009. április 15. 13:40
  „Hazaarulo mocskos hazug rablo banda !!!!!!!!! Hany ember halalat akarjak meg?”
 • 217. Hmmm... 2009. április 15. 11:58
  „Akkor most ertunk el oda, ahova nem lett volna szabad. A hatalommal, feljelentessel fenyegetozni egy kisse hevesebb vita utan. Valahogy nem ezt vartam "flexsnake"-tol. Valoban a besugok idejere emlekeztet. Ne csodaljuk ezek utan, ha az emberek valoban megkerdojelezik a demokraciat. Emlekszem gyermekkoromban volt egy gyerek, akivel sosem jatszottunk szivesen, mert ha nehezebb helyzetbe kerult jatek kozben, azonnal sirt es az edesapjat hivta.
  "CID" hozzaszolasahoz. En sem tartom helyesnek gyermekek kivitelet ilyen helyekre, szuloi felelotlenseg. De most eppen ugy emlegeti, mint korabban a sortuz kerult szoba.
  Az eroszak nem megoldas, de a targyalasok soran ervenyt kell juttatni a masik feln szamara is. Jelenleg viszont ez nem tortenik meg.”
 • 216. flexsnake 2009. április 15. 11:26
  „187. apám őr volt és nem elítélt. A hozzászólásod eljuttattam a megfelelő helyre és számíthatsz rá hogy innentől kezdve neked nincs magánéleted. Minden egyes alkalommal ahol kétes helyzetbe kerülsz, megy az aktádhoz ami már elég jelentős vastagságú. Mivel téged jogerős ítéletben elítéltek és börtönben is voltál így szerepelsz a nyilvántartásban. Tudom jól azt is hogy kikkel érintkezel hol jelensz meg, milyen közegben. Meg fogsz botlani de állambácsi akkor nem fog még egyszer felsegíteni.
  Mellőzd a személyeskedést mert te vagy elítélt és majd idővel feldolgozod ki rúgta szét a segged akkor mikor odakerültél. Én tudom ki volt ;)”
 • 215. flexsnake 2009. április 15. 11:26
  „187. apám őr volt és nem elítélt. A hozzászólásod eljuttattam a megfelelő helyre és számíthatsz rá hogy innentől kezdve neked nincs magánéleted. Minden egyes alkalommal ahol kétes helyzetbe kerülsz, megy az aktádhoz ami már elég jelentős vastagságú. Mivel téged jogerős ítéletben elítéltek és börtönben is voltál így szerepelsz a nyilvántartásban. Tudom jól azt is hogy kikkel érintkezel hol jelensz meg, milyen közegben. Meg fogsz botlani de állambácsi akkor nem fog még egyszer felsegíteni.
  Mellőzd a személyeskedést mert te vagy elítélt és majd idővel feldolgozod ki rúgta szét a segged akkor mikor odakerültél. Én tudom ki volt ;)”
 • 214. flexsnake 2009. április 15. 11:15
  „206. és mi van ha a rendőr arcát szétcsapják egy kővel mint 2006ban? Akkor nem akartál szabadon vélemyénytnyilvánitani hogy kérem ezt már azért ne? Ez nem politika ez utcai randalírozás. A politika és a vélemény nem itt van. A fegyverhasználat pedig ha az életedet kockáztatják bizony megengedett. Tömegben erre más szabályok vonatkoznak, és nyilván kerülni kell. De csak addig amíg át nem léped a határt. A határt már átlépték. Mire várunk? A csőcseléket könyörtelenül tönkre kell verni. Ellehetetleníteni. Ja hogy ez nem érdeke a jobboldalnak ami az erőszakra apellál? HA a rendőr üt az erőszak ha bebaszod kővel az arcát akkor meg nem te voltál hanem provokátor? Igenis számítson rá hogy aki nácik közé keveredik az náciként végzi.”
 • 213. flexsnake 2009. április 15. 11:15
  „206. és mi van ha a rendőr arcát szétcsapják egy kővel mint 2006ban? Akkor nem akartál szabadon vélemyénytnyilvánitani hogy kérem ezt már azért ne? Ez nem politika ez utcai randalírozás. A politika és a vélemény nem itt van. A fegyverhasználat pedig ha az életedet kockáztatják bizony megengedett. Tömegben erre más szabályok vonatkoznak, és nyilván kerülni kell. De csak addig amíg át nem léped a határt. A határt már átlépték. Mire várunk? A csőcseléket könyörtelenül tönkre kell verni. Ellehetetleníteni. Ja hogy ez nem érdeke a jobboldalnak ami az erőszakra apellál? HA a rendőr üt az erőszak ha bebaszod kővel az arcát akkor meg nem te voltál hanem provokátor? Igenis számítson rá hogy aki nácik közé keveredik az náciként végzi.”
 • 212. cselac 2009. április 15. 11:09
  „Meg még le sem lőnek bennünket...reméljük :)”
 • 211. CID 2009. április 15. 11:03
  „Jah, azért, hát akkor így járt :) Egyébként sosem tudtam megérteni a vétlen arrajárok, és bámészkodók , turisták, sérüléseit.
  Eszembe sem lenne a gyermekemet ( már ha lenne ) burokban tartani, de azért olyan helyre ahol nyílvánvalóan az anyázás lesz az alapszint, azt hisszem nem vinném. Ahogyan mondtad, békésebb helyeken is lát és hall ezt-azt.
  De mindegy, nem értünk egyett, te is elmondhatod a véleményem, én is és mégsem törik senki keze, lába.”
 • 210. flexsnake 2009. április 15. 11:02
  „190. azon idióta barmok egyike vagy aki azt hiszi hogy annak hogy történik valami egyik helyen eredendően van jelentősége a másik helyen is. Nincs.
  Hogy nekem milyen múltam van az egy dolog. Az meg egy másik hogy szétvered az utcát és bántalmazól rendőröket. Nyilván az egyik nem a másik megoldása. Szóval lassan megérthetnéd hogy az a saller amit lekevertem virtuálisan azt azért kaptad mert nem tudod szét választani a kit és a mit. Nem az számitz hogy kit hanem hogy mit mond. Nem az számít hogy nyugdijas támad a rendőrre hanem hogy támad. Ez nem tüntetés hanem csőcselék zavargása ez nem képvisel semmit.”
229 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiattal ütközött egy Lamborghini

Súlyos, de nem halálos kimenetelű baleset történt hétfő délután Csepelen, a Széchenyi út és a… Tovább olvasom