Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ma választanak Ferencvárosban

Elkezdődött az időközi országgyűlési képviselő-választás Ferencvárosban. A főváros IX. kerületének szavazópolgárai hat jelölt közül választhatnak. Az előrehozott választásra Gegesy Ferenc polgármester (volt SZDSZ-tag) lemondása miatt van szükség.
Vasárnap reggel 6 órakor rendben elkezdődött az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója Ferencvárosban - mondta a Független Hírügynökségnek a helyi választási iroda helyettes vezetője. Horváth Péter hozzátette: több mint 31 ezer választópolgár járulhat az urnákhoz.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 50 százaléka részt vesz a voksoláson, eredményes pedig akkor, ha az egyik jelölt megkapja a szavazatok több mint felét. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor két hét múlva második fordulót kell tartani. Érvénytelen választásnál valamennyi jelöltre lehet majd szavazni két hét múlva, míg eredménytelenség esetén csak a legalább 15 százaléknyi szavazatot szerzett jelöltek újrázhatnak. A második fordulóban azonban legalább 3 jelöltnek kell indulnia. Ha két hét múlva ismét szavazni kell, akkor az érvényességhez már elegendő a választásra jogosultak több mint negyedének szavazata. Képviselő abból a jelöltből lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választás este 7 óráig tart, előzetes végeredmény 9 óra után várható - tette hozzá Horváth Péter.

Az időközi országgyűlési választáson Gegesy Ferenc polgármester utódjáról kell dönteni. Gegesy Ferenc szeptember közepén jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-ből, és lemond országgyűlési képviselő mandátumáról. A politikus úgy vélte, hogy az őt jelölő pártból való kilépésével - független képviselőként - a ferencvárosiak érdekeit nem képviselheti hatékonyan, így a Budapest 12-es számú választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról is lemondott egyben.

Az időközi országgyűlési választáson az MSZP, a Fidesz-KDNP, az SZDSZ, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Humanista Párt jelöltje indulhat.

Az időközi választást megelőző ajánló-szelvények gyűjtése során számos visszaélés történt. Ezért három párt jelöltje nem indulhatott el a választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal karambolozott egy rendőrautó Budapesten

Frontálisan karambolozott egy rendőrautó és egy BKV busz szombaton, nem sokkal éjfél előtt Budapest… Tovább olvasom