Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja

Hivatalosan ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, de már a hétvégén az ország több településén tartottak megemlékezéseket, felidézve, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert mészároltak le az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.
A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfő délután a IX. kerületi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.

A fővárosi Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól.

Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

Ez évtől nemcsak a vészkorszak áldozatainak emlékére, hanem az egy évvel ezelőtt, a Szabolcs megyei Kislétán meggyilkolt Balogh Mária tiszteletétre is virrasztást, emlékező gyertyagyújtást tartanak a tragédia helyszínén, valamint Budapesten a Nehru parton és több más településen is.

A 45 éves édesanyát tavaly augusztus 3-ra virradóra saját otthonában, az ágyában lőtték agyon, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

A gyilkosság a nyomozás eddigi adatai szerint annak a sorozatnak a része volt, amelyben hat embert megöltek, ötöt életveszélyesen megsebesítettek. A kilenc településen történt fegyveres és Molotov-koktélos támadások feltételezett elkövetőit a kislétai gyilkosság után három héttel elfogták, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Az Országos Cigány Önkormányzat a pénteken tartott holokausztmegemlékezésen a gyilkosságsorozat áldozatait "a rendszerváltás utáni roma holokauszt áldozatainak" nevezte.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. augusztus 05. 16:36
  „Ma van a roma holokauszt napja. Igen? :D”
 • 4. dodó 2010. augusztus 02. 16:32
  „VOLT ROMA HOLOKAUSZT?”
 • 3. szilléri 2010. augusztus 02. 10:22
  „Minden héten kétszer holokauszt megemlékezés!

  Unom !”
 • 2. 751510 2010. augusztus 02. 09:08
  „Nem a múltkor volt?”
 • 1. szilléri 2010. augusztus 02. 08:37
  „Vajdaságban meg nyolcvanezer magyar a Tito partizánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer család fizethet többet Bajnaiék miatt

A Bajnai-kormány egyik utolsó döntésére hivatkozva több mint százezer fogyasztónak küld visszamenőlegesen megemelt díjú számlát a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Tovább olvasom