Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ma van a téli napforduló

December 21-e a téli napforduló és a csillagászati tél kezdetének a napja: az északi féltekén ilyenkor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Innentől kezdve növekednek a nappalok és rövidülnek az éjszakák, március 21-ére pedig egyenlővé válnak. Ezt a tavaszi napéjegyenlőség éjszakájának és a csillagászati tavasz kezdetének nevezik.
2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ és az UNESCO azért, hogy az emberek minél szélesebb körben megismerjék a csillagászok eredményeit. Külön apropó, hogy pontosan négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben alkalmazták először a távcsövet csillagászati megfigyelésekre. Az első teleszkópos megfigyeléseket Galilei nevéhez kötjük, hisz ő volt az, aki a leghatásosabban fordította le köznyelvre a távcsőben látottakat.

A csillagászat évének egyik fontos eleme az internetes ismeretterjesztés. A szakemberek a hirek.csillagaszat.hu-t ajánlják, amely egyike a leglátogatottabb hazai ismeretterjesztő honlapoknak, és 2008-ban az Év honlapja különdíjat is elnyerte. A Csillagászat Évével kapcsolatos programokról, rendezvényekről a www.csillagaszat2009.hu oldalon találnak bővebb információt az érdeklődők.

A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán azok az akciók is nagyobb hangsúlyt kapnak, amelyek a fényszennyezésre hívják fel a figyelmet. Az "Egy óra a Földért akció" keretében március 28-án arra kérnek majd mindenkit, hogy aznap este 8 és 9 óra között minél több energiafogyasztót kapcsoljanak ki - különösen azokat, amikre nincs szükség. Egy órányi energiatakarékosság természetesen nem váltja meg a világot, az akció célja az, hogy minél többen gondolkozzanak el a bolygó jövőjéről. A másik nagy nemzetközi megmozdulás, a Globe at Night (GaN = A Földgolyó éjjel) március második felére esik. A programban az éjszakai égbolt fényességét állapíthatják meg az érdeklődők egyszerű csillagszámlálással, illetve a célra kialakított fénymérő berendezéssel.

2009 sajnos nem bővelkedik látványos égi eseményekben. Bár július 22-én lesz az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása, ebből hazánkban semmi nem látható majd - a megfigyelésre legkedvezőbb helyszín Kína és a Csendes-óceán lesz. Magyarországon egyébként 10 évvel ezelőtt lehetett teljes napfogyatkozást látni.

Olvasóink írták

  • 1. immanuel 2008. december 21. 17:35
    „a cikk tárgyi tévedést tartalmaz. Igaz, hogy a napforduló 21-ére esik, de a legrövidebb nap nem ma van, hanem 22-én
    http://www.naptarak.com/naptarak_naphold.html”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel dolgoznak a halászok Karácsony előtt

Magyarországon továbbra is népszerű karácsonyi étel a ponty, és az éves halfogyasztásunk negyven… Tovább olvasom