Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ma van az AIDS világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS Elleni Világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a halálos kimenetelű kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Az ENSZ legutóbbi adatai szerint világszerte több mint 40 millió HIV-fertőzött van.
December 1. az AIDS világnapja; ebből az alkalomból rendeznek ma programokat a fővárosban és több megyében. A világnap lehetőséget ad arra, hogy a betegségről, a megelőzésről tájékoztassák a lakosságot orvosok, pedagógusok, szakemberek. Budapesten a Ferencvárosi Művelődési Központ ad otthont az egész napos rendezvénynek, amelyen előadásokat hallhatnak az érdeklődők a magyarországi AIDS-helyzetről, a megelőzés lehetőségeiről. A fiataloknak is lesznek előadások, valamint szekcióülés keretében "Válaszok az osztályfőnöki órán és az iskolában felmerülő kényes kérdésekre" címmel tartanak beszélgetéseket.

Anonim AIDS vérvételi helyiséget avatnak az Országos Tisztiorvosi Hivatalban, és elindul az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, a Fővárosi Szent László Kórház és az Erzsébet Kórház közös szűrőprogramja Szegeden.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS Elleni Világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a ma még halálos kimenetelű kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. A betegségért felelős HIV-vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet immunrendszerét, s így a fertőzött személyt védtelenné teszi különböző betegségekkel szemben, amelyek előbb-utóbb a halálát okozzák.

Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Az ENSZ legutóbbi adatai szerint világszerte több mint 40 millió HIV-fertőzött van. 2005-ben 3 millió ember halt meg a HIV-vírus által okozott AIDS-betegségben, és ötmillió fertőződött meg HIV-vírussal. A betegség eddigi áldozatainak száma eléri a 25 milliót. Magyarország a korai intézkedéseknek köszönhetően az enyhén fertőzött országok közé tartozik: 1985-től alig több mint ezerszáz HIV-fertőzést állapítottak meg, becslések szerint azonban két-háromezer HIV-fertőzött él hazánkban. 2004. december 31-ig összesen 472 HIV-fertőzöttnél fejlődött ki AIDS, és közülük már 270 meghalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai feszültség a benzolfolt miatt az orosz távol-keleten

Szociális feszültségeket okozott a Kínából az Amurba érkező benzolfolt. Az orosz távol-keleti… Tovább olvasom