Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ma véget ér az alkotmánykoncepció vitája

Az Országgyűlés ma lezárja az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalását, és vitát kezd a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról.
A képviselők a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának általános vitájával kezdik a munkát. A kormány javaslata a pályán maradás feltételéül szabott közigazgatási alapvizsga visszaállítását kezdeményezi, valamint azt is kimondaná, hogy negyvenről húsz munkanapra csökken a miniszterek és az államtitkárok szabadsága.

Szintén a kabinet indítványozta az államhatárról szóló törvény módosítását, amely az előterjesztés indoklása szerint jelenleg a határon átnyúló fejlesztéseket akadályozó rendelkezéseket tartalmaz.

Általános vita lesz a Magyar Köztársaság területén szolgálati céllal tartózkodó külföldi fegyveres erők, valamint a Magyar Köztársaság területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok és állományuk nyilvántartásáról szóló javaslatról is. Hende Csaba honvédelmi miniszter indoklásában egyebek mellett azt írta: "abból eredően, hogy a jövőben várhatóan megnő az ország területén hosszabb ideig állomásozó külföldi haderők létszáma", honvédelmi és nemzetbiztonsági érdek, hogy létszámukról és jelenlétük céljáról pontos nyilvántartást vezessenek.

A Ház elé kerül az afganisztáni műveletekben történő magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámoló is.

A képviselők ezután az előzetes napirend szerint tízórás időkeretben folytathatnak részletes vitát a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló indítványáról, a tárgyalás azonban ennél rövidebbnek ígérkezik, mivel az MSZP és az LMP távol marad a vitától.

A kereszténydemokrata Salamon László vezetette eseti bizottság előterjesztéséhez - a kormánypárti frakciószövetség siófoki ülésén születetett, az alkotmányozás menetrendjén változtató megállapodás nyomán - módosító javaslatot nyújtott be Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP). A két frakcióvezető az eredeti indítvánnyal ellentétben nem a kormányt, hanem a képviselőcsoportok tagjait és a független képviselőket kérné fel, hogy az új alaptörvényről szóló javaslataikat március 15-ig terjesszék be a parlamentnek. Lehetővé tennék továbbá, hogy e javaslatokat egyszerre tárgyalja a Ház, és kezdeményezik, hogy az alkotmányozás alatt más napirendi pontot ne tárgyaljon az Országgyűlés, de elhangozhassanak a napirenden kívüli felszólalások, az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések.

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2011. február 23. 05:58
    „Kamu a bérkommandó.
    "a bizottság pusztán kommunikációs célokat szolgál, igyekeznek meggyőzni a választókat: a kormány mindent megtesz, legfeljebb a vállalatok nem eléggé együttműködők."

    http://www.fn.hu/allas/20110222/kartaccsal_lohet_berkommando/”
  • 1. deszkás 2011. február 22. 15:16
    „Akkor az a levél mi a bánatnak? Kirakat politika?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz az MKB Bank Zrt. balatonfüredi üdülőjében

Kigyulladt az MKB Bank Zrt. balatonfüredi üdülőkomplexumának egyik épülete hétfőn, éjfél előtt nem… Tovább olvasom