Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mackóval a világ körül

Még csak nyolcéves, de már bejárta a fél világot. Irigylésre méltó, igaz? Különösen, hogy akiről szó van, egy kabalamaci. Sir Mohknak saját névjegykártyája és fényképalbuma van, s „gazdája", Tarnai Viktor egy utazási iroda tulajdonosa, soha nem lépi át a határt nélküle.

A fényképalbumban Sir Mohk, az alig több mint húszcentis plüssmaci a főszereplő: Sir Mohk a piramisok tövében, Sir Mohk a Louvre-ban, Sir Mohk a török Riviérán és egy anatóliai kazamata bejáratánál… Alighanem nincs mackó, aki elmondhatja magáról, ennyi helyen járt; hála Tarnai Viktornak, aki munkájából kifolyóan rengeteget utazik. Valójában ez az oka annak, hogy a kis mackó évekkel ezelőtt társául szegődött.

– Amikor az ember sokat van egyedül, szüksége van valakire, akihez szólhat – mondja a szakember, aki majdnem két évtizede foglalkozik utaztatással. – Ha egy társasutazáson mindent megteszek azért, hogy mindenki jól érezze magát, és a csoport a nap végén szétszéled, nagyon rossz egyedül felmenni a hotelszobába. Ma már nem érezném jól magam a mackóm nélkül, olyan lenne, mintha a fogkefémet hagytam volna otthon.Így hát Sir Mohk-kal utazik. S hogy az emberek furcsán néznek rá? Ne higgyék.


– Az utazási szakemberek körében nem ritkaság, hogy valaki mindenhova viszi magával a kabalafiguráját. Volt, hogy kollégákkal utaztam egy tanulmányútra, s a busz leghátsó sorát nyolc plüssállat foglalta el… Kinek mackó, kinek fekete bárány, kinek plüssfóka jelenti az állandóságot a sok utazgatás, idegen hely és emberek között.

Nem véletlen, hogy Sir Mohk, az utazó mackó az iroda jelképe lett. A mackók szeretete azonban máson is látszik: Tarnai Viktor irodájában és otthonában számtalan kisebb-nagyobb példány díszeleg. Van ott jegesmedve, mackós egérpad és pohár, életnagyságú és miniatűr macik. A gyűjtemény gyorsan bővül, hiszen már az összes barát és ismerős tudja, ő a „mackós ember". Még az iroda neve – „Ursula" – is a medvékhez kötődik, a szó ugyanis latinul kislánymackót jelent. S akinek ez nem lenne elég, annak eláruljuk: Tarnai úr lánya sem véletlenül kapta annak idején a magyarított Orsolya nevet…

Sir Mohk nemcsak nagy becsben tartott kabala (gazdája kijavított, amikor a „plüssállat" szót használtam: „Ő nem állat, hanem mackó!"), hanem valódi családtag. Ennek megfelelően természetesen minden útjáról valamilyen apró ajándékkal tér haza: Mexikóban miniatűr sombrerót, Görögországban arany fülbevalót, Egyiptomban skarabeusfigurát, Törökországban szerencsehozó medált kapott, nyakában lógó pénztárcájában pedig mindazoknak az országoknak egy-egy pénzérméjét őrzi, ahol eddigi életében megfordult. Párizsba például már szinte „hazajár", csaknem negyvenszer járt a francia fővárosban. „Lennék én mackó a Tarnai családban!" – jegyzem meg irigykedve, s valószínűleg nem vagyok egyedül, sokan cserélnének a világjáró macival.


Plüssmackó létére Sir Mohk – aki maga is „bevándorló", hiszen Görögországból került a családhoz – halad a korral: hamarosan
felkerül az internetre, ahol saját honlapján hirdeti az utazás, az idegen kultúrák, tájak szeretetét. Szükség is van rá, hiszen egy ideig ismét nem tud személyesen eleget tenni reklámemberi – pardon, reklámmackói! – kötelezettségeinek: hamarosan repülőre ül és meg sem áll Törökországig, majd irány az Újvilág…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütő sikerű Modigliani-kiállítás Párizsban

Negyedmillió látogató kereste fel január elejéig a tragikus sorsú Amadeo Modigliani befejezetlen… Tovább olvasom