Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Macskák vírusos betegségei

Az ebtartás mellett az otthonokban tartott macskák száma is jelentősen megszaporodott, ezt példázza, hogy hazánkban egyes önkormányzatok már a macskatartást is rendeletben szabályozzák.
Az ebtartás mellett az otthonokban tartott macskák száma is jelentősen megszaporodott, ezt példázza, hogy hazánkban egyes önkormányzatok már a macskatartást is rendeletben szabályozzák. Évente sok macska betegszik meg vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással meg lehetett volna előzni.

A fertőző betegségeket okozó kórokozók rendkívül elterjedtek a macskák között, ezért nem is gondolnánk, hogy a lakásban tartott házi cicákra mennyi veszély leselkedik. Ideje összefoglalni ezeket, tisztába tenni a tévhiteket, mert amikor már az állat beteg, sajnos egyes esetekben a tudomány tehetetlen. Ilyenkor a gazdi úgy érzi, ha tudta volna, a macskáját beoltatta volna és így az állatot sok-sok szenvedéstől, őt magát pedig jelentős költségtől kímélte volna meg. Az állatokat nem elég szeretni, gondoskodni is kell róluk. Az állat kényeztetése és a sok finom tasakos étel bontogatása mellett gondolni kell a betegségmegelőzésre is.

A fertőző gyomor- és bélgyulladás a védőoltások elterjedésének köszönhetően már csak ritkán szed áldozatot. A vírus rendkívül ellenálló, fertőz a levegőbe jutva ürülékkel, vizelettel, de felvihetjük a lakásba cipőtalpon is. A bolha csípésével is átviheti a kórokozót. Lappangási ideje 2–10 nap. A betegség korai tünetei: láz, bágyadtság, elesettség, hányás, hasmenés, amely néha véres is lehet. Általában a cica iszik, de ezt követően kihányja. Kínzó bélgörcsei vannak, ezért fájdalmasan nyávog. Sajnos a betegség egyes esetekben elhulláshoz vezet, de időben felismerve és kezelve az állat még menthető.

Dr. Parcsami András
igazgatás- és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6218-cal kevesebb pedagógus kezdi a tanévet

Hétfőig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból a fenntartók, s az intézményi… Tovább olvasom