Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Macskák vírusos betegségei

ÁLLATORVOSLÁS - Az ebtartás mellett az otthonokban tartott macskák száma is jelentősen megszaporodott, ezt példázza, hogy hazánkban egyes önkormányzatok már a macskatartást is rendeletben szabályozzák.

Évente sok macska betegszik meg vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással meg lehetett volna előzni.

A fertőző betegségeket okozó kórokozók rendkívül elterjedtek a macskák között, ezért nem is gondolnánk, hogy a lakásban tartott házi cicákra mennyi veszély leselkedik. Ideje összefoglalni ezeket, tisztába tenni a tévhiteket, mert amikor már az állat beteg, sajnos egyes esetekben a tudomány tehetetlen. Ilyenkor a gazdi úgy érzi, ha tudta volna, a macskáját beoltatta volna és így az állatot sok-sok szenvedéstől, őt magát pedig jelentős költségtől kímélte volna meg. Az állatokat nem elég szeretni, gondoskodni is kell róluk. Az állat kényeztetése és a sok finom tasakos étel bontogatása mellett gondolni kell a betegségmegelőzésre is, mert ha itt a baj, akkor az orvos már csak diagnosztizálni tud a korszerű technika segítségével, de sajnos egyes betegségeknél a gyógyítás lehetősége még nincs a kezünkben.

Gyomor- és bélgyulladás

A fertőző gyomor- és bélgyulladás a védőoltások elterjedésének köszönhetően már csak ritkán szed áldozatot. A vírus rendkívül ellenálló, fertőz a levegőbe jutva ürülékkel, vizelettel, de felvihetjük a lakásba cipőtalpon is. A bolha csípésével is átviheti a kórokozót. Lappangási ideje 2–10 nap. A betegség korai tünetei: láz, bágyadtság, elesettség, hányás, hasmenés, amely néha véres is lehet. Általában a cica iszik, de ezt követően kihányja. Kínzó bélgörcsei vannak, ezért fájdalmasan nyávog. Sajnos a betegség egyes esetekben elhulláshoz vezet, de időben felismerve és kezelve az állat még menthető.

Macskanátha

A macska vírusos légúti fertőzéseit komoly megbetegedésként kell kezelnünk. Gyorsan terjednek egyik macskáról a másikra, s nincs mód megállítani a vírus térhódítását. Ezt a kórképet két víruscsoport okozza.

Az egyik a herpeszvírus, a másik a calicivírus, ennél jobban nem merülünk bele, mert a macskatartó számára teljesen mindegy, hogy melyikről van szó. Függetlenül attól, hogy melyik vírus fertőzi meg a macskát, a tünetek nagyjából azonosak. A vírus egyik macskáról a másikra köpettel, orr- és szemváladékkal, a levegőbe jutott fertőzött cseppekkel terjed, de felvihető a lakásba ragályfogó tárgyakkal is. A vírus a szabad levegőn akár 10 napig is fertőzőképes marad. A tünetek a fertőzést követő 2–10 nap múlva jelentkeznek. Láz, tüsszögés, ezek megfázásra utaló tünetek, de macska esetében ezt mindig vírus okozza, mert a macskák a megfázástól sohasem kapnak náthát, mint az emberek. Később megjelenik az orrfolyás, ami lehet vizenyős, gennyes, ami már másodlagos baktériumos fertőzést jelez. Az állat orra eldugul, nyitott szájjal lélegzik, nyálzik. Szájában fekélyek jelennek meg, nem eszik, kötőhártya-gyulladása lesz, majd szaruhártya-gyulladás, fekély, éhezés, lesoványodás, kiszáradás következik és az állat elpusztul. Már a kezdet kezdetén állatorvoshoz kell fordulni, ha az állatot meg akarjuk menteni.

Fogváltás

Többször hallunk olyanokat, hogy az állat a fogváltásba bele is pusztulhat. Ez nem igaz! Sajnos az emberek gyakran ennyivel elintézik a dolgot, holott a tünetek hátterében a fent említett betegségek állnak, amelyek ma már vakcinázással megelőzhetők és időben még gyógykezelhetők is.

Vírushordozók

Vannak krónikus vírushordozók, ilyenkor a herpeszvírus a torok nyálkahártyájában él, szaporodik, és stressz, betegség, altatás, sebészeti beavatkozás esetén enyhe légúti tüneteket vált ki. Az ilyen macska nagy veszélyt jelent egészséges társaira is, ezért kell a macskamenhelyeken a kellő karanténozást megvalósítani, hiszen ennek hiányában bizony több egészséges macskát is komoly veszélynek teszünk ki.Dr. Parcsami András
(Szerzőnk igazgatás- és járványügyi szakállatorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6218-cal kevesebb pedagógus kezdi a tanévet

Hétfőig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból a fenntartók, s az intézményi… Tovább olvasom