Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Madárdal tanösvény a Velencei-tónál

A Velencei-tó és a dinnyési Fertő védelmi terület madár-és növényvilágának, geológiai és természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé a közelmúltban megnyitott Madárdal-tanösvény.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a gárdonyi önkormányzat által kialakított új turisztikai látványosságot európai uniós támogatással, az önkormányzat által megnyert pályázat keretében valósították meg.

A mintegy 360 millió forintos projekt keretében Dinnyésen hagyományőrző központot, szabadtéri színpadot hoztak létre. Agárdpusztán Gárdonyi Géza szülőházát, Agárdon pedig a korábban több száz fiatalt a természet szeretetére nevelő madárvártát újították fel, illetve kialakították a Madárdal-tanösvényt - mondta el az MTI-nek a Duna-Ipoly Nemzeti Park osztályvezetője.

A 15 kilométer hosszú tanösvény útvonala három szakaszból áll. Az érdeklődők bejárhatják a dinnyési Fertőt, a Velencei-tó partjának mintegy 8 kilométeres szakaszát, és mintegy 4 kilométer hosszú terepi sétán ismerhetik meg a szikes puszta élővilágát - közölte Kézdy Pál.

A dinnyési Fertőn öt évtizedig szolgáló, legendás hírű természetvédő őrről, Müller Istvánról elnevezett túra keretében a Velencei-tó és környéke jellegzetes vízimadár világát tanulmányozhatják az érdeklődők, és leshetik meg pallóhidakról a nyári ludak, kócsagok, gémek birodalmának életét.

A szikes túra keretében kékbegyeket, cankókat, bíbiceket láthatnak, a tóparti túrán pedig a jellegzetes Velencei-tavi tájban gyönyörködhetnek.

A madarak mellett a növényvilág is számos érdekességgel szolgál a túrázóknak, ezekben a napokban például egy különleges vadorchidea, a mocsári kosbor lila szőnyegét csodálhatják meg a látogatók.

A tanösvény több pontján angolul és magyarul "megszólaló" hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják. Érdekessége a tanösvénynek az a 30 nagyméretű festmény, amely a térség növényeit, állatait, geológiai és kultúrtörténeti érdekességeit mutatja be művészi igényességgel.

A projekt keretében a Velencei-tó, a dinnyési Fertő és a Velencei-hegység botanikai, állattani és földtani értékeit, valamint a Madárdal-tanösvényt bemutató kiadvány is megjelent.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsodi gyerekek a Balaton partján

Az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településekről 240 gyermek üdülhet a Balaton partján… Tovább olvasom