Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Madárinfluenza-vizsgálatok szerte Európában

Román szakértők a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát azonosították Constanta környékén elhullott szárnyasok tetemében - jelentette be csütörtökön Bukarestben a román állategészségügyi szolgálat egy illetékese. Svájcban még vizsgálják az elhullott tetemeket, Lengyelországban pedig bebizonyosodott, hogy nem madárvész végzett a szárnyasokkal.
A Wey folyó temzei torkolatánál fekvő délkelet-angliai Weybridge városka közelében működik 1917 óta a brit állatorvosi laboratóriumi szolgálat központi laboratóriuma, ahol számos fertőző és nem fertőző betegséggel kapcsolatban végeznek kutatásokat. Itt folynak a legjelentősebb kutatások a közönségesen kergemarhakórként ismert szivacsos agysorvadással (BSE) kapcsolatban is.

Hozzátette: a jövő héten elküldik a Vlahi faluban elpusztult háziszárnyasok szervezetéből vett mintákat ellenőrzésre az Európai Unió által hitelesnek elismert angliai, weybridge-i laboratóriumba.

Svájc - a vizsgálat még tart

Három elpusztult hattyút vizsgálnak Svájc középső részén annak megállapítása végett, vajon a madárinfluenza vírusa fertőzte-e meg őket - közölték a svájci hatóságok csütörtökön. Az elhullott hattyúkat Aargau, Solothurn és Schwyz kantonokban találták - mondta el Marcel Falk, a szövetségi állatorvosi szolgálat szóvivője. A hattyútetemek felfedezését szerdán jelentették be a hatóságoknak. A vizsgálatok eredménye a hét vége előtt várható. A szóvivő elmondta, hogy Svájcban évente mintegy 600 hattyú pusztul el természetes okok következtében, s ennek mintegy felét rögzítik a hatóságok. A fokozott óvintézkedések miatt valószínűleg a természetes okok miatt elpusztult hattyúk regisztrációját is szigorúbban veszik a jövőben - tette hozzá.

Lengyelország - nem madárinfluenzásak a hattyútetemek

A lengyel állategészségügyi szolgálat megállapítása szerint nem madárinfluenzában pusztult el az a három hattyú, amelyek tetemét Gdansk közelében találták szerdán a Balti-tenger partján. A pomerániai vajdaság szóvivője közölte csütörtökön: a vizsgálatok száz százalékosan kizárták a madárinfluenza vírusának jelenlétét az elhullott madarak szervezetében. Biztosra vehető, hogy mindhárom hattyú ragadozó madarak zsákmányaként pusztult el - tette hozzá. A Balti-tenger parti országok, köztük Lengyelország megszigorították szerdán óvintézkedéseiket, miután ismeretessé vált, hogy az északkelet-németországi Rügen szigetén H5N1 vírustól elpusztult hattyúk tetemére bukkantak.

Németország: egyre több helyen rendelik el a baromfik zárt tartását

Németországban is egyre komolyabban veszik a madárinfluenza veszélyét. Eddig az észak-keleti Meklenburg tartományban rendelték el a baromfik zárt térben tartását, most kiterjesztik a védekezést.
Egész Németországra kiterjesztik a zárt baromfitartásra vonatkozó miniszteri utasítást. A szövetségi kormány válságstábjának tanácskozása után a szakminiszter a következőt mondta: igenis, komoly a helyzet, a madárinfluenza veszélyes betegség, és mindent meg kell tenni járványszerű terjedése ellen.

A rizikót képtelenség kiiktatni – mondta, de azt is hozzátette, hogy a veszélyt persze eltúlozni sem szabad. Egyelőre az észak-kelet-németországi Meklenburg tartományban tiltották be a szabad baromfitartást, miután Rügen szigetén immár három esetben bebizonyították, hogy az elhullott vadhattyúk madárinfluenzásak voltak, az emberre is vészt hozni képes H5N1 vírust állapítottak meg náluk.

Mellesleg az említett mezőgazdasági miniszter két-három nappal ezelőtt még fölösleges „akcionizmusnak" nevezte a zárt baromfitartás elrendelését. Azóta tehát alapvetően megváltozott a véleménye.

Újabb két indonéz áldozat

Indonéziában újabb két ember halt meg, feltehetően madárinfluenza következtében. A jakartai Sulianti Saroso kórház szóvivője közölte, hogy egy 15 éves lány és egy 27 éves férfi hunyt el, akiket előző nap a madárinfluenzához hasonló tünetekkel vittek a kórházba.

Ha a tesztvizsgálat megerősíti a vírus emberre is ártalmas H5N1 altípusának jelenlétét, a szövetmintát továbbküldik megerősítésre az Egészségügyi Világszervezet hongkongi laboratóriumába.

hirado.hu/MTI/Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom