Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Madárinfluenza: az unió vezetői nyugalomra intenek

Bár az unió vezetői nyugalomra intenek mindenkit, láthatóan egyre többen aggódnak a madárinfluenza terjedése miatt. Törökország és Románia után immár az uniós tag Görögországban is felbukkant a vírus, igaz, ott még nem biztos, hogy az emberre is veszélyes H5N1 típusról van szó.
A tudósok attól tartanak, hogy ha az ázsiai eredetű madárinfluenza vírusa nagy tömegben betegít meg embereket, akkor kialakulhat egy olyan mutáns, amely aztán emberről emberre terjesztené a halálos kórt. Ilyen vírust azonban még sehol nem mutattak ki. Jelenleg Európában csak madarakon mutatták ki a vírust, ezért az nem jelent még komoly fenyegetést az emberek számára. A madárinfluenza délkelet-európai megjelenése önmagában nem növeli egy emberekre átterjedő járvány kialakulásának veszélyét - jelentette ki az EU egészségügyi biztosa.

Markosz Kiprianu óvta az embereket attól, hogy különböző vírusellenes szerek szedését kezdjék meg, ugyanakkor elismerte, hogy az óvintézkedések terén az EU még nem tart ott, ahol kellene. Luxemburgi rendkívüli ülésükön az EU-külügyminiszterek arról próbálták meggyőzni a közvéleményt, hogy a tagállamok fel lesznek készülve arra az esetre, hogy kialakul az influenza emberről emberre terjedő fajtája. Ugyanakkor elismerték, hogy olyan súlyos, globális méretű problémáról van szó, amellyel csak világméretű összefogással lehet küzdeni.

Egyelőre titkos az Unió madárinfluenzás akcióterve

Abban viszont már most megállapodtak az uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésükön, decemberig vakriasztáson tesztelik, hogy egy esetleges madárinfluenza járvány ellen hatékonyan tudnának-e védekezni a tagállamok. Közben a patikákban Európa-szerte felvásárolták a gyógyszereket az emberek, a gyógyszergyárak pedig egyéves határidőre vállalják a szállítást. Az unió egészségügyi biztosa egyébként elégedetlen a tagállamokkal, mert szerinte nem készültek fel eléggé egy esteleges madárinfluenza-járványra. Markos Kiprianu azt szeretné, hogy a lakosság negyedének elegendő gyógyszert halmozzanak fel az országok. Ez Magyarországon 2,5 millió vakcinát jelentene. Az azonban, hogy kinek, miből, mennyi van - titkos adat.

A hét végén derül ki, hatékony-e a madárinfluenza elleni magyar szérum.

Kedden vért vettek az egészségügyi minisztertől, a népegészségügyi kormánymegbízottól és az országos tiszti főorvostól, akik három hete elsőként kaptak az oltóanyagból. A szérumot Magyarországon fejlesztették ki. Ha megfelelőek lesznek az eredmények, heteken belül törzskönyvezik és gyártani kezdik az oltóanyagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A panaszmentességtől a gerincfájdalomig

A csontritkulás korunk harmadik leggyakrabban előforduló betegsége. Elsősorban nőket érint, de egyre… Tovább olvasom