Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Madárinfluenza: eltérő az európai országok felkészültsége

Az európai országok készültségi foka egy lehetséges madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatban igen eltérő, derül ki a Lancet orvosi szaklapban hamarosan megjelenő tanulmányból.
A tanulmány (amelyből a Wall Street Journal közölt előzetesen részleteket) az Egészségügyi Világszervezet kritériumai és javaslatai tükrében elemzi 21 ország készültségi fokát. A szerzők rámutatnak, hogy a nemzeti terveknek kevesebb mint fele foglalkozik létfontosságú szolgáltatások fenntartásával egy esetleges járvány bekövetkeztével számolva, és sokan elmulasztják beilleszteni a tervekbe az állategészségügyi feladatokat.

A tanulmány közli az egyes országok rendelkezésére álló gyógyszerek, így például a Tamiflu mennyiségét: ez Franciaországban a lakosság 53 százaléka részére lenne elegendő, Hollandiában 30 százalék ez az adat, de vannak olyan - a WSJ által meg nem nevezett - országok, ahol a lakosságnak csupán 2 százalékát tudnák ellátni szükség esetén a gyógyszerrel. A legjobban Franciaország és Hollandia készült fel egy esetleges madárinfluenza-járványra, a legkevésbé pedig Olaszország, Lengyelország és Portugália.

A tanulmány készítőit máris bírálják amiatt, hogy csak a 2005 novemberéig elkészült hivatalos terveket vették górcső alá, pedig azóta számos új elképzelést papírra vetettek a szakemberek. Kétségek fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban is, hogy egy írásba foglalt terv önmagában mennyire alkothat átfogó képet egy ország általános készültségi fokáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz

a Kolostor-

hegyen

Tűz pusztított Sopronban a hétvégén. Szombaton késő este a Kolostor-hegyen csaptak fel a lángok és… Tovább olvasom