Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Madárinfluenza Európa-szerte

A madárinfluenza további terjedéséről számoltak be pénteken Európa több országából, köztük Németországból és Magyarországról is, ahol a már karantén alá vett Nagybaracskán újabb három hattyú teteméből mutatták ki a kórokozót.
A pénteken azonosított három minta miatt újabb intézkedésekre nincs szükség, a korábbi elhullások miatt azonban a nagybaracskai védő- és megfigyelési körzetet kibővítették, így a védőzónába beleesik Dávod és Bátmonostor is, míg a megfigyelési zóna kiterjed Baja déli részére – közölte Batiz András kormányszóvivő. A megyei állat-egészségügyi hatóság szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat, s mindent megtesznek azért, hogy a háziszárnyasok ne érintkezhessenek vadmadarakkal, bár a Magyarországon eddig madárinfluenzával azonosított 28 állatból 21 esetében még hiányzik az Európai Unió weybridge-i referencialaboratóriumának hivatalos megerősítése – írta közleményében a szóvivő.
Magyarországon továbbra sincs madárinfluenzás fertőzés a baromfiágazatban – közölte a Baromfi Terméktanács pénteken. A szakmai szervezetnél emlékeztettek az állat-egészségügyi hatóság véleményére, amely minden alkalommal hangsúlyozza: az „Ellenőrzött magyar baromfi” védjeggyel ellátott termékek egészségesek és kockázat nélkül fogyaszthatók.
Egy Mannheimben, a Rajnában talált elhullott vadkacsában is kimutatták a madárinfluenza-vírus H5N1-es altípusát, ami azt jelenti, hogy a ragály először ért el német nagyvárost – erősítette meg pénteken a német szövetségi állat-egészségügyi intézet. A madárinfluenza a fővárost is fenyegeti, miután Berlinhez közeli körzetekben is találtak elhullott, fertőzött vadmadarakat. Németországban, ahol eddig összesen 140 vadmadárban és egy macskában mutatták ki a H5N1-et, már korábban megtiltották a baromfiállomány szabadban tartását. A védőövezetekben a macskát házban, a kutyát pórázon kell tartani.
Adolpho Garica-Sastre amerikai járványszakértő nem tartja valószínűnek az 1918. évi spanyolnáthához hasonló pusztító járvány kitörését. „Még ha a H5N1-es vírus emberre is veszélyes vírussá alakulna át, az új gyógyszereknek köszönhetően akkor sem valószínű, hogy hasonló katasztrófát okoz” – jelentette ki a virológus a németországi Braunschweigben.
A brit kormány tudományos főtanácsadója, Sir David King a pénteki The Timesnak nyilatkozva kijelentette: a kór ázsiai terjedésének eddigi tapasztalatai azt sugallják, hogy hétszer nagyobb az esély a lottó megnyerésére, mint arra, hogy valaki elkapja a betegséget.
Az Európában továbbterjedő madárinfluenza az utóbbi időben a gyógyszer-, vegyipari és biotechnológiai cégekre irányította a befektetők figyelmét, s jelentősen növekedett is részvényeik árfolyama. Mindemellett az elemzők megjegyzik: a drágulás többnyire tiszavirág-életű lesz. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom