Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Madárinfluenza: nem mindenkit kártalanítanak

Már nemcsak a gazdaságoknál, a magánházaknál lévő baromfiállományt is megsemmisítik azon a három Bács-Kiskun megyei településen, ahol a madárinfluenza – Bodogláron biztos, Szankon és Móricgáton pedig valószínűleg – emberre is veszélyes H5N1-es törzse fertőzte meg az állományt. Eddig közel 400 ezer szárnyast pusztítottak el. Biztonsági okokból az egészséges szárnyasokat is. Újabb fertőzött állatot tegnap nem találtak.

Móricgáton kedden reggel nyolckor kezdték meg azoknak a szárnyasoknak az elpusztítását, amiket magánházak udvarain tartottak. Ezzel egy időben a rendőrök lezárták a falut. Szankon kora délután kezdtek neki a munkának. A legkisebb létszámú baromfiólat is felszámolják a faluban.
Az állatokat nem vizsgálják meg. A cél ugyanis nem a beteg állatok kiszűrése, hanem a fertőzés terjedésének megakadályozása. Az állatokat a helyszínen elgázosítják, azután a tetemeket a solti és a hódmezővásárhelyi fehérjefeldolgozóba szállítják.
Süth Miklós országos főállatorvos szerint tavaly ősz óta csak fedett helyen lehet etetni-itatni a szárnyasokat. Kártérítésre pedig csak azok a tenyésztők számíthatnak, akik ezt az előírást is betartották. Sokan viszont ezt nem tudták megoldani. „A feltételeket ki kellett volna alakítani mindenkinek. Ebben az esetben meg kell vizsgálni, mi okozhatta az állatállomány fertőződését” – mondta.
Azok a tenyésztők, akik nem megfelelő körülmények között tartották a szárnyasokat, kártérítésre nem, csak kárenyhítésre számíthatnak. Ugyancsak kárenyhítést kaphatnak azok, akik a zónán kívül maradtak, és így nem pusztították el a szárnyasaikat, de a karantén miatt nem is adhattak el baromfit. (www.rtlklub.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom