Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Madárlátta történetek

„ Hallgattuk mesélőkedvű apám madárlátta, régvolt történeteit. Ezeket írtam le. Most átnyújtom az olvasónak. Ízlelgesse, élje át. Rólunk szól.” E szavakkal ajánlja legújabb kötetét olvasóközönségének Z. Arany Piroska, akinek Madárlátta című könyvét április 7-én délután öt órától mutatja be dr. Lan-

czendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban (Herman Ottó u. 22.) az Életutak – értékekkel rendezvénysorozat keretében.

Egyetérthet az olvasó minden szóval, amit Schäffer Erzsébet írt a kötet előszavában: nem is olyan régen volt világot idéz fel, nem is olyan régen élt emberekről mesél Z. Arany Piroska. Talán nem is tudja, hogy milyen fontos dolgot tesz, amikor tollat ragad vagy írógéphez ül. S milyen áldott érzékkel, tehetséggel! Mert ennek a nem is olyan régi világnak lassan még az írmagja is elfelejtődik. Eltűnnek a tanúk, magukkal viszik bánatukat és örömüket, imáikat és káromlásaikat, jóravalóságukat és rossz hajlamaikat. Elmennek, s velük vége annak a balladás világnak, ahol szombaton nemcsak az udvart, az utcát is felseperték. A hetedik napon nem dolgoztak, vagy ha igen, bocsánatot kértek érte.
Z. Arany Piroska izgalmas ízekkel megírt, s most könyvbe gyűjtött történetei megható magántörténelemmé állnak össze.
Sorok régi korokról, mai

üzenetekkel; olyan mesék egy

felnyitott családi fényképes doboz

mélyéről, melyek ismeretlenül is

ismerősek a sors írta élet

gyönyörűségeire, a lélek

rezdüléseire fogékony olvasó számára.
Történetek egy már rég jobblétre szenderült édesapától, akit a zajos világban a múlt történetei foglalkoztattak inkább, s a figyelemmel és írói vénával megáldott gyermekéről, aki fontosnak tartotta megőrizni a mesélős délutánok minden fontos mondatát, nemcsak maga, hanem gyermekei, unokái, s végső soron mindenki számára. Tette mindezt úgy, mint aki tudja, hogy az élet szavakból áll, s hogy a kínzó felejtés épp e szavak elkallódásával kezdődik el. S bár ez már önmagában sem kevés, Z. Arany Piroska mégis jóval többet tett az apai mesék puszta megőrzésénél. A régvolt történetek apró morzsáit legújabb könyvében újra mosolygós, madárlátta cipóvá gyúrta össze. Megszegése az olvasóra vár. Öröme lesz benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom