Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Madárvonulás: nem nő a veszély!

Összehangolt munka folyik a madárinfluenzával kapcsolatban, a május elejéig tartó tömeges madárvonulással, illetve -érkezéssel nem nő a járványveszély – hangzott el Zalaváron, a kis-balatoni bemutatóközpontban szerdán.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elmondta: a természet- és madárvédelmi szakemberek ezernél több madarat – zömmel vízi szárnyast – vizsgáltak meg az elmúlt hetekben „a madárinfluenzával kapcsolatos összehangolt tevékenység keretében”, az egyik tapasztalat, hogy nem emelkedett lényegesen az egyébként gyakran a téli legyengülés miatt elhullott szárnyasok száma.
„ A madárpopuláció nagyságát tekintve gyökeres, május elejéig tartó változás indult el a tömeges vonulás következtében, de ez nem növeli az amúgy kelet–nyugati irányba mozgó járványveszélyt, mert a nálunk fészkelő vagy átvonuló madarak dél–észak irányból érkeznek és nem érzékenyek az influenzavírusra” – mondta a szakminiszter. Megjegyezte: főleg a már itt tartózkodó bütykös hattyú, dankasirály, a szárcsa és a récefélék érzékenyek a fertőzésre, amely kizárólag csak közvetlen érintkezés útján kerülhet át emberre. Ennek, valamint „a normális szintet meghaladó balatoni hattyúpopuláció növekedésének elejét vehetjük, ha nem etetjük e vízimadarakat és nem hagyunk hátra »csábító« hulladékot és ételmaradékot a vízközeli övezetekben”. A tájékoztatón részt vevő szakemberek hozzátették: engedélyhez kötött a madarak bármely eszközzel történő elriasztása; az állat-egészségügyi hatóságoknak hatékony eszközei-módszerei vannak a fertőződések átterjedésének elkerülésére. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharlámpa

Tovább olvasom