Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Magabiztosan az iskolapadban

Mikor lesz iskolaérett a gyermekünk, hogyan tudjuk ezt megállapítani? Egy tapasztalt pedagógus tanácsai az iskolába készülő gyermekek szüleinek.

Iskolaérettnek tekinthető az az óvodás, aki négy területen – testi, szociális, érzelmi és értelmi területen is – megfelel a követelményeknek. Vegyük ezeket sorra a 23 éves tapasztalattal rendelkező tanítónő, nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, Mugitsné Novák Erika segítségével, aki a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban elsősöket és másodikosokat oktat.

Az óvodáskor végére eltűnik a kisgyerekekre jellemző nagy pocak, megnyúlnak, karcsúbb lesz a testük, általános jó erőnlét jellemzi őket ebben az életkorban. Fontos a megfelelő izomzat, a jó ülőképesség. Ne feledjük: az iskolai elfoglaltságok fizikailag is fárasztóak!

Ügyeljünk arra, hogy a gyerek sokat mozogjon, lehetőleg a szabadban. A szülők is segíthetnek, ösztönözzék az apróságokat arra, hogy játsszanak ugróiskolát, egyensúlyozzanak egy földre tett kötélen, kerékpározzanak, rollerezzenek, labdázzanak. Ez a fajta ügyesség azért fontos, mert segít a térben tájékozódni, és megalapozza a finommozgások kialakulását, amit persze játékkal szintén támogathatunk. Az olyan mindennapos dolgok, mint a cipőfűzőkötés, a gombolás vagy a festés, rajzolás, gyöngyfűzés, gyurmázás, anélkül fejleszt, hogy tudatosulna a kicsikben.

Erre a korra el kell hogy dőljön, jobb- vagy balkezes a gyerek. Arra kell ügyelni, hogy valamelyik meghatározó legyen.

Az óvodához hasonlóan az iskolai osztály is egy közösség, amelybe be kell illeszkedni. Illik tudni, hogyan kell kapcsolatot teremteni és fenntartani a társakkal, a felnőttekkel, s miképp kell őket udvariasan, nem tegeződve megszólítani.

Fontos, hogy a gyermek képes legyen kortársaival játszani, együttműködni, kompromisszumot kötni, mely mind fegyelemre tanít, az pedig jó hatással van az akaraterőre, ezzel együtt a teljesítményre. Segíthetjük a helyes viselkedést társasjátékkal, kártyázással, főleg, ha nem engedjük – csupa jóindulatból – mindenáron nyerni, megtanítjuk veszíteni, és arra, hogyan viselje el a kudarcot, miképp vezesse le a feszültséget dühkitörés, toporzékolás nélkül.

Ami az érzelmi érettséget illeti: erre a korra gond nélkül leválnak a gyerekek a szülőről, az első napokban csupán az új helynek szólhat a pityergés. Hamar leküzdi azonban a kétségeket az egészséges kíváncsiság és önbizalom.

Megteszek mindent érted, de semmit sem helyetted! A gyerek érdekében tartsuk fejben ezt a tanácsot, hiszen az iskolában nagyobb önállóságra van szükség, mint az oviban. Természetesen, ha segítségre van szüksége, azt meg kell adni, de legyen képes például a saját ruházatának rendben tartására.

Az értelmi érettség része a beszéd és beszélőkészség, az életkornak megfelelő szókincs. Felbecsülhetetlen értékű az élőszóban elmondott mese, amihez az sem baj, ha nincs képeskönyv, legalább megmozdul a fantázia. Így fejlődik ráadásul a hallás, az emlékezőkészség, a problémamegoldó képesség, a figyelem, a beszédértés. Az általános tájékozottsághoz tartozik a családtagok nevei, a lakcím, az évszakok, a napszakok, a hét napjai, a gyümölcsök, a zöldségek, a közlekedési eszközök ismerete.

A gyerekek ebben a korban ügyesen tájékozódnak az ötös, illetve tízes számkörben, fogalmuk van a mennyiségekről. Persze van, aki akár húszig is elszámol, a több, kevesebb, ugyanannyi megállapításokkal azonban – és ez így helyes – kisebb számoknál igazodik el biztonsággal. A képességeket, a sikeres tanulást kirakóval, mi hiányzik a képről, képek közötti különbség játékokkal erősíthetjük, így fog tudni különbséget tenni a betűk között.

Első hallásra szigorúnak tűnhetnek ezek az elvárások, a gyerekek viszont mindezt könnyen teljesítik, sőt, meg sem kell tanulniuk, mert a fejlődés során maguktól megjelennek.

D. Pusztai Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom