Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Magasabb uniós támogatást kaphatnak a vállalkozások

A vállalkozásoknak juttatott támogatások keretösszegét bővíti, de a szabályait is megváltoztatja az unió bizottsága egy törvényváltoztatással, amely meghatározza az állami segítségnek és a piaci beavatkozásnak a határát.
Százezerről százötvenezer euróra emelné az Európai Bizottság az egy cégnek korlátozás nélkül adható állami támogatás értékét. Így akár (árfolyamtól függően) 37-40 millió forint állami támogatást is lehet majd nyújtani egy cégnek anélkül, hogy azt jóvá kellene hagyatni Brüsszellel. A de minimis támogatások, olyan alacsony juttatások, hogy nem minősülnek a versenyt korlátozó tényezőnek.

Magyarországon most a legtöbb vállalkozói juttatás belefér ebbe a kategóriába: mivel az állam a piaci hitelek kamataihoz vagy a hitelekre adott garancia díjához ad pénzt, csak a legnagyobb cégek maradnak ki az állami támogatások jótéteményeiből.

Az Európai Bizottság szerint a mostani rendszer a szabályok kijátszását teszi lehetővé, ezért a megemelt támogatási keret mellet azt a változtatást hozza, hogy nem a támogatás konkrét összegét, hanem az érintett ügylet értékét kell majd a számítás alapjául venni. Így egy állami támogatású hitel esetében nem a költségvetés által fizetett kamatrész számítana, hanem a kölcsön teljes összege kamatokkal együtt. Azaz az eddig a kamattámogatás mértéke nem lehetett magasabb, mint 25-26 millió forint (százezer euró), most a kölcsön korlátja lesz 37-38 millió forint (150 ezer euró).
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenedélután a vízi színpadon

Szombaton délután öt órától a Hotel Fagus vízi színpadán fellép a Lövéri Fiúk sramlizenekar, hattól… Tovább olvasom