Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Magasabb vízszint kellene

Folytatás az 1. oldalról.

Lapunk ezúttal Eredics Imre győri alpolgármestert – aki sokáig a vízből élt, hiszen maga is hajós volt – kérdezte a Mosoni-Duna rehabilitációjáról. „Az idegenforgalomba csak az tud betörni, aki olyat nyújt, amit más nem, vagy nem úgy. Győrben nagyon szép a Káptalandomb, a kincstár, a barokk Széchenyi tér, a bazilika, de ilyenekből a világon sok van. Olyan nagyváros azonban, ahol vízi túrázásra alkalmas folyók tömkelege lenne, Magyarországon nincs több, és Európában sem található sok. A város a Fertő tóval és a szigetközi vízi világgal is közvetlen vízi összeköttetésben áll” – mondta a politikus, aki szerint erre építve megerősödhetne a megyeszékhely és a Szigetköz gazdaságának ezen ága.
Hogy ez nem üres beszéd, azt bizonyítja, hogy sok befektető – győri, hazai, külföldi egyaránt – kereste már meg a városházát ilyen terveivel. Ma azonban a folyók hajózásra alkalmatlanok, a bizonytalan és főleg rendkívül alacsony vízszint pedig értelmetlenné tesz bármilyen fejlesztést.
A győri önkormányzat ugyanakkor már felkészült arra, hogy ha a helyzet úgy hozza, mielőbb újraéledhessen a hajdanvolt vízi világ.
A közgyűlés idén januárban egyhangúlag fogadta el a város új rendezési tervét. Ez lehetővé teszi hajómegállóhelyek létesítését a város több pontján; jachtkikötő építését, amelynek legalkalmasabb helye az Iparcsatorna torkolatánál lenne.
A szabályozás számol az Iparcsatorna lezárásával is. Ez esetben a töltéseket elbonthatnák, így a város új rekreációs célú vízi központja jöhetne létre, ahol a pihenni, szórakozni vágyók jet-skizhetnének, csónakázhatnának, fürödhetnének, horgászhatnának.
Eredics Imre szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, már tényleg csak a pénz, az európai uniós támogatás hiányzik, ugyanis a Mosoni-Duna teljes hazai szakaszának rehabilitációjára készek a tervek, és az elvi vízjogi engedély is megvan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hastánccal is gyógyít

Huszonhét évvel ezelőtt Csíkszeredán született, gyerekkorában szüleivel átjöttek Magyarországra. Az… Tovább olvasom