Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Magát ellenőrzi majd a termelő

Januártól uniós rendeletek szabályozzák az élelmiszerek ellenőrzését. A felelősség az előállítóké lesz.
Konferenciát tartott Győrben a Magyar Élelmiszer-ipari Tudományos Egyesület Győri Területi Szervezete, témája az élelmiszer-higiéniai követelmények, s abban a termelők felelőssége. A konferencia előadója dr. Tóth László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztályának főtanácsosa volt. A Kisalföld őt kérdezte a januárral változó élelmiszer-ipari ellenőrzési módokról.

A főtanácsos elöljáróban elmondta: az a tény, hogy mindenekelőtt a hazai, ellenőrzött termékek fogyasztását javasolják az itthoni hatóságok, kamarák, a termelők szövetségei, abból nem az következik, hogy a külföldről bekerülő termékeket ne ellenőriznék az előállítás országaiban. Csak és kizárólag ellenőrzött termékek kerülhetnek az országba. A magyar termelőknek csatlakozásunk óta ugyancsak uniós követelményeknek kell megfelelniük. Az a tény, hogy nálunk nem voltak olyan húsbotrány ok, mint amilyenek a közelmúltban Németországban, a hatóságok tevékenységének hatékonyságát bizonyítják.

Januártól az eddiginél is nagyobb felelősség hárul az élelmiszer-előállítókra. Az unió rendeletben szabályozza az élelmiszer-biztonságot. Ebben a hatósági ellenőrzések mellett a termelőkre és előállítókra az eddiginél is nagyobb szerep hárul. A cél a fogyasztó számára a lehető legjobb biztonság. A hazai vásárló, olykor úgy tűnik, elvárná, hogy minden szelet párizsi mellett ott álljon egy ellenőr – jegyezte meg a főtanácsos –, ám ez lehetetlen. A hatályba lépő új rendeletnek az a filozófiája, hogy az önellenőrzést az előállítók eddiginél nagyobb felelősségét hangsúlyozza. Nem ad olyan részletes szabályozást, mint az eddigi. A vállalkozások maguk dolgozhatják ki, hogy miként érik el a legnagyobb biztonságot. A hatósági ellenőrzések természetesen továbbra is megmaradnak.

Az unió eddigi irányelveit rendeletalapú szabályozás váltja fel. Ugyanazt várják tőlünk, a magyar termelőktől, mint amilyeneket az angol vagy belga élelmiszer-előállítóktól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezeg a léc az irányítónál

Kétszer játszott a bajnokság során hazai pályán és mindkétszer alulmaradt a Soproni sÖrdögök… Tovább olvasom