Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Magtérkép csúcsdöntéssel

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Szövetsége hatmillió összegyűjtött növényi magot „tart nyilván”: rekorddöntésre készülnek, Magyarország domborzati térképét készítenék el ezekből. Tegnap a Magyarországi Rekorderek regisztrátora is hitelesítette a számlálást.
Török Mihályné, a kezdeményezés elindítója szerint a kertbarátok és szimpatizánsok „ráharaptak” a csúcskísérletre. Alma-, körte-, citrom-, narancs-, kukorica-, lencse-, mák- és búzamagokat gyűjtenek már február óta: a legtöbbet megszámolva, zacskókban hozták a szervezőknek. Tegnap volt az első közös „maradékszámlálás” a Hanság utcai „főhadiszálláson”: mintegy tizenöten jöttek össze, hogy a magvakat regisztrálják.
– Eddig hatmillió-százötvenegyezer növényi magnál járunk – kezdte Török Mihályné.

– Minden zacskót megcímkéztünk, s egy naplóban vezetjük a felajánlók listáját. Közel száz embert mozgattunk meg eddig, köztük több tucat szimpatizánst. Várhatóan szeptemberig összejön a tízmillió mag, s elkezdhetjük elkészíteni a térképet. Magyarország domborzatát szeretnénk „kirakni” ezekből, persze ragasztó segítségével. A térképet a virágszárító pajtában készítjük el. Korábban utánanéztünk, hogy Guinness-rekordok könyvében szerepel-e már hasonló kísérlet: ezt egyelőre nem sikerült kinyomoznunk. Felvettük viszont a kapcsolatot a Magyarországi Rekorderek regisztrátorával, aki tegnap nyomon követte a számlálást – tudtuk meg a szervezőtől. Tegnap mindenesetre annak az önkéntesnek volt könnyebb dolga, aki a kukoricát „zacskózta”: a mákszámláláshoz még több türelem és jó szem szükségeltetett.
Sebestyén István, a rekordok hitelesítője elmondta: fotókat készít, dokumentál s jegyzőkönyvet vesz fel. Ha sikerül a térképet elkészíteni, akkor az Magyarországon biztosan rekordnak számít majd, ugyanis ilyen kísérlet eddig még hazánkban nem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

pontversenyek

versenyzők: 1. Alonso (spanyol, Renault) 59 pont, 2. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 37, 3. M.… Tovább olvasom