Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Magyar-azeri tárgyalások a Nabucco projektről

A Nabucco vezeték megépítéséhez a gázforrások diverzifikálásában érdekelt országok összefogására, közös fellépésre, határidőkre és határozott irányításra volna szükség a magyar és azeri tárgyalófelek egységes álláspontja szerint - tájékoztatott Kóka János, az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke közleményében kedden.
Kóka János kedden a Nabucco projektről tárgyalt Gulmammad Javadov azeri ipari és energiaügyi miniszter-helyettessel.

A bizottsági elnök közleménye szerint az azeri miniszter-helyettes a tárgyaláson elmondta: Azerbajdzsán 1.200 milliárd köbméter feltáratlan, kitermelhető gázkészlettel rendelkezik, ami hosszú távon akár önmagában is elegendő lenne az évi 31 milliárd köbméter áteresztőképességű Nabucco vezeték táplálására. Leszögezte: Azerbajdzsán érdekelt abban, hogy gázforrásait Európában is értékesítse a megépülő vezetéken keresztül.

Kóka János a tárgyalás után úgy fogalmazott: "Azerbajdzsán évek óta egyértelműen elkötelezett. Az Európai Unió tétlensége Oroszország gázmonopóliumának kezére játszik. A közösség bénultan figyeli, ahogyan Kína, Oroszország és Irán szép lassan felvásárolja az orrunk elől a szabad gázkészleteket. Az új brüsszeli struktúra nem tisztázta, hanem fokozta a projekt körüli bizonytalanságot.

Az elnök rámutatott: Európa gázfogyasztása a következő évtizedekben folyamatosan nő, a kitermelés pedig csökken. Ráadásul jó volna az évi 230 millió tonna import szén egy részét is gázzal kiváltani, mert az tisztább és korszerűbb energiaforrás!" - tette hozzá.

A bizottsági elnök jelezte: szerdán részt vesz a visegrádi országok vezetőinek budapesti csúcstalálkozóján, ahol azt kéri a V4-ek elnökségét ellátó Bajnai Gordon kormányfőtől, hogy tegyen konkrét kezdeményezést a projekt felgyorsítása, az érdekelt országok egységes képviselete érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV feljelenti a K-Monitort

A BKV polgári peres eljárást indít és bűntető feljelentést tesz személyiségi jogok sérelme és jó… Tovább olvasom