Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Magyar-román együttműködés tömegkatasztrófák esetére

A magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére nyert el uniós támogatást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) igazságügyi orvostani intézete, valamint a Nagyváradi Sürgősségi Kórház és Tisztiorvosi Hivatal - közölte Paragh György, a DEOEC elnöke a két fél közös sajtótájékoztatóján szerdán Debrecenben.
Az egyetemi tanár tájékoztatása szerint az együttműködő partnerek a Hajdú-Bihar megye és a romániai Bihar megye területén bekövetkező tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére csapatokat hoztak létre, amelyekben képzett igazságügyi orvos szakértők, ortopédorvosok, radiológusok, fogorvosok, ügyészek és rendőrök vesznek részt.

A két szomszédos megye területén több nagy forgalmú főút, két regionális repülőtér és vasúti határátkelő is található. Ezért a balesetek, esetlegesen a tömeges balesetek előfordulási gyakorisága is nagyobb, mint más térségekben - mutatott rá az együttműködés hátterére Paragh György centrumelnök.

Herczeg László, az igazságügyi orvostani intézet igazgatója hozzátette: a magyar oldalon bekövetkező balesetek áldozatainak ellátását, azonosítását intézetük, román oldalon egy mozgó laboratórium látja el.

Turzó Csaba, az együttműködés magyar, és Carmen Radu, a program román projektmenedzsere elmondta: olyan sürgősségi tervet dolgoztak ki, amelyet adott esetben más térségekben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye határ menti területein, illetve a hozzájuk kapcsolódó határon túli területeken is alkalmazni tudnak.

Fontos részét képezik a programnak azok a szakmai képzések, amelyeket e témában a határ mindkét oldalán megrendeznek - fűzték hozzá.

Az egy évig tartó projektre ezúttal 70 euró uniós támogatást nyertek el, de az idei tapasztalatok alapján a folytatásra is pályázni fognak - tették egyértelművé szándékaikat az együttműködő felek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépet kaptak a Cigány Szakkollégium tagjai

Harminc darab komplett számítógépet adományozott a Cigány Szakkollégium diákjainak szerdán a Magyar… Tovább olvasom