Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Magyar-szlovén kormányülés

Magyarország és Szlovénia jószomszédi kapcsolata modell lehet mások számára is - jelentette ki Bajnai Gordon kormányfő a második magyar-szlovén együttes kormányülésen pénteken Keszthelyen. Borut Pahor szlovén miniszterelnök azt hangsúlyozta, a két ország között nincs nyitott politikai kérdés, de sok kihívás és lehetőség köti össze őket.
Katonai tiszteletadással fogadta Keszthelyen Bajnai Gordon miniszterelnök Borut Pahor szlovén kormányfőt a két ország kormányának felsorakozott tagjai előtt; ezzel vette kezdetét az együttes kormányülés a Festeticsek egykori kastélyában.

A két évvel ezelőtti találkozót követően most másodszor létrejött közös tárgyalások keretében először négyszemközti találkozót tartott a két miniszterelnök, majd szintén zárt ajtók mögött a szlovéniai magyar és a magyarországi szlovén kisebbség képviselőivel folytattak megbeszélést.

A már a kormánytagok előtt tartott és a sajtó előtt is nyilvános köszöntőjében Bajnai Gordon szimbolikusnak nevezte a keszthelyi helyszínt, az ugyanis a két ország fővárosa közötti autópálya-kapcsolatnak köszönhetően éppen félúton fekszik. Szimbolikus a kastélymúzeum azért is, mert "a régi díszletek között a jövőről beszélünk, arról a jövőről, ami Európán belül Magyarországot és Szlovéniát összeköti, (a két ország) jószomszédi kapcsolata modell lehet mások számára is".

A miniszterelnök hozzáfűzte, hogy a két ország között "probléma nem nagyon van, legfeljebb mindig a következő feladat megoldása állít új és új kihívást elénk".

Utalt arra, hogy mindkét ország súlyos és mély gazdasági válsággal küzd, de a megoldás nem a bezárkózásban, "hanem az egymás felé fordulásban van". A mostani kormányülés is több régóta tervezett kérdést zár le, és több olyan lehetőséget nyit ki, amelyről majd a jövő évi találkozón számolhatnak el állampolgáraiknak a kormányok.

Borut Pahor bevezetőjében úgy fogalmazott: Szlovénia és Magyarország az Európai Unión belül is segíteni próbál egymásnak. A két ország között nincs nyitott politikai kérdés, de "sok kihívás és lehetőség köti össze" őket.

A két állam nemzetiségeiről szólva reményét fejezte ki, hogy a multikulturális közeget mindkét oldalon "jó dolognak és nem teherként értékelik".

Az MTI információja szerint a keszthelyi együttes ülésen öt témában írnak alá megállapodásokat: az euroatlanti együttműködésről a Nyugat-Balkán jövője ügyében, energetikai és egészségügyi témában, továbbá a két ország vámszervei, illetve gazdaságfejlesztési szervezetei közötti megállapodásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat ad az EU a szőlőkivágásra

Magyarország a 2009/2010-es borpiaci évben 3,51 milliárd forintot kap az Európai Uniótól a szőlőkivágás támogatására. Tovább olvasom