Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Magyar csúcs a Tiszatáj hatvan éve

Csúcstartónak számít a Magyar Örökség-díjas szegedi Tiszatáj: 60 évesen a leghosszabb ideje működő magyar irodalmi folyóirat. Értékközpontúság, nyitottság jellemzi, irányzatoktól és szekértáboroktól függetlenül publikálnak benne kortárs irodalmunk jelesei. Szerkesztői az új iránti fogékonyság mellett az értékőrzést is fontosnak tartják.
Juhász Gyula Üdvözlet Tömörkénynek című verséből – „Emlékek holdvilágos ablakán át / Nézem a messzi, áldott Tisza táját." – származik az a szókapcsolat, amely Péter László irodalomtörténész javaslatára névadója lett az 1947 tavaszán indult szegedi irodalmi folyóiratnak. A Tiszatáj azóta sajtótörténeti rekordot állított fel: a maga 60 évével csúcstartónak számít a magyar irodalmi folyóiratok között. A lap története – amit egy évtizede Gyuris György foglalt össze kötetben – roppant tanulságos.

Az első főszerkesztő, Madácsy László lapindító beköszöntőjében azt írta: „...most, amikor útjára bocsátjuk roppant erőfeszítések árán és minden magunkra hagyatottságunkban folyóiratunkat, tanúságot szeretnénk tenni arról, hogy Szegeden vannak, akiket Kálmány Lajos, Móra Ferenc és Juhász Gyula szelleme nemes és jó szándékú munkára tud ihletni."
A Tiszatáj a reményteljes indulás után az eszmei egyeduralom felé sodródott, majd a forradalom utáni években a politikai konszolidáció szolgálatába szegődött. Főként Ilia Mihály főszerkesztőnek köszönhető, hogy a hatvanas-hetvenes évek fordulójától tágult a látóhatára, példát mutatott arra, hogyan lehet egyetemes magyar irodalomban gondolkodni.
A sorozatos megfigyelésekkel, jelentésekkel méltatlan helyzetbe hozott Ilia Mihály 1975-ben lemondott, a szerkesztők az ő távozása után is vállalták az érték- és hagyományőrzést. A hatalom évtizedes rosszallását tetőzte be a Tiszatáj 1986-os betiltása, amiből országos botrány lett. A júniusi számban jelent meg Nagy Gáspár A fiú naplójából című verse, amelyre Kádár János figyelmét is felhívták. A pártvezér úgy hitte, ő lehet a költeményben szereplő Júdás („...és a csillagos estben ott susog immár harminc / évgyűrűjével a drága júdásfa: ezüstnyár rezeg / susog a homály követeinek útján s kitünteti őket / lehulló ezüst-tallérokkal érdemeik szerint illőn..."). Az MSZMP vezetése a folyóirat féléves szüneteltetéséről határozott. Vörös László főszerkesztőnek, helyettesének, Annus Józsefnek, valamint Olasz Sándor szerkesztőnek „sorozatos közléspolitikai hibák" miatt felmondtak.

Az új szerkesztőkkel 1987 márciusában újraindított lapot nemcsak a korábbi szerzőgárda, hanem az olvasótábor egy része is bojkottálta. A rendszerváltás közeledtével 1989 nyarán társadalmi nyomásra helyezték vissza a folyóirat élére a régi vezetést. A jelenlegi főszerkesztő, Olasz Sándor irodalomtörténész 1996-ban vette át Annus Józseftől a lap irányítását. A szegedi irodalmi örökség bemutatása, a magyarság és Európa kapcsolatának hangsúlyozása mellett fontosnak tartja a közép-európai kitekintést is. Bár a lövészárkokkal szabdalt magyar irodalmi életben rossz szemmel néznek arra, aki egyik lövészárkot sem
választja a folyóirat szerkesztői továbbra is egyetemes magyar irodalomban gondolkodnak.

Ahogyan régen is együtt publikált a lapban Illyés, Pilinszky, Csoóri, Csorba Győző, a fiatal Tandori és a kezdő Esterházy, ma is szekértáboroktól, irányzatoktól független nyitottság és értékközpontúság jellemzi a Tiszatájt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombathely: Az amerikai Robert Frazier ellen bokszol„Vipera” májusban újra ringbe száll

ökölvívás munkatársunktól Kovács Attila, az IBO (Nemzetközi Bokszszervezet) nagyváltósúlyú profi… Tovább olvasom