Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Magyar érdeklődők az iraki újjáépítésre

Eddig 136 magyar telephelyű vállalat érdeklődött az iraki újjáépítéssel kapcsolatos tenderek iránt – jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.
A tárcavezető Donald Evans amerikai kereskedelmi miniszterrel folytatott találkozója után megrendezett sajtótájékoztatón elmondta: az érdeklődő cégeknek megfelelő tapasztalatuk, tudásuk és akaratuk van.

Helyreállítás, üzemeltetés

A pályázatokat az USAID és a kijelölt fővállalkozók hirdették meg. A magyar törekvések elsősorban arra irányulnak, hogy az Irakban magyar kivitelezésben létrejött projektek jelenlegi tulajdonosaival kapcsolatba lépve azok helyreállításában, üzemeltetésében vállaljon Magyarország szerepet.
Donald Evans szavai szerint egy magyarországi építőipari cég, a Larus Holding Kft. már bekapcsolódott a rekonstrukciós munkákba.

Agrártermékek növekvő vámtarifája

Az amerikai miniszter kifejtette: Magyarország európai uniós csatlakozása miatt felül kell vizsgálni a magyar–amerikai kereskedelmi szerződéseket. Hozzátette: a felülvizsgálatokat egy korábban felállított munkacsoport végzi.
A GKM adatai szerint az amerikai befektetések összértéke Magyarországon mintegy 8,5 milliárd dollár.

Legnagyobb tengerentúli piac

A gazdasági tárca közlése szerint az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb tengerentúli piaca. Az oda irányuló külkereskedelmi forgalom az elmúlt 13 év alatt ötszörösére nőtt, amely meghaladja az EU-tagállamokkal folytatott kereskedelem bővülésének mértékét. Az Egyesült Államokba irányuló magyar kivitel 2002-ben 2,6 milliárd dollár volt, Magyarország behozatala tavaly 1,38 milliárd dollárt tett ki. (mti)
A tájékoztatás szerint az EU bővítési folyamata révén az amerikai áruk alacsonyabb vámtétellel léphetnek be a magyar piacra, bár egyes agártermékek vámtarifája kétségtelenül nő. Ugyanakkor várhatóan folytatódnak, illetve megélénkülnek az infrastrukturális és környezetvédelmi beruházások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi: új elnök

Thomas Faustmann, az Audi Hunga- ria Motor Kft. termelésért felelős ügy- vezető igazgatója veszi át… Tovább olvasom