Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Magyar Érdemrendet vehetett át Gazsó Ferenc szociológus

Orbán Viktor méltatta a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusának pályáját és felelevenítette: egész munkássága a fiatalok sorsához kötődik.
A Magyar Érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésének érdekében végzett munka elismeréséül szolgál, ha kitüntetünk valakit, akkor ezzel azt jelezzük, hogy egyetértünk céljaival - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést nyújtott át Gazsó Ferenc szociológusnak a Parlamentben pénteken.

A kormányfő méltatta a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusának pályáját és felelevenítette: egész munkássága a fiatalok sorsához kötődik. Több évtizeden át kutatta, hogyan befolyásolja a fiatalok iskolai, majd szakmai előmenetelét a környezet, amelybe beleszülettek. "Különös dolog, hogy az élete, mint ha annak a jelenségnek a pozitív példája lenne, amelyet kutatásai során vizsgált. Gazsó Ferenc nyolcvan évvel ezelőtt munkáscsaládba született, Békésszentandráson" - tette hozzá a kormányfő.

Magyar Érdemrendet vehetett át Gazsó Ferenc szociológus. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Elmondta, a szociológia tudomány kandidátusa mintegy száz tanulmányt és egy tucat könyvet publikált. 1983 és 1989 között művelődésügyi miniszterhelyettesként éles kritikával illette a végnapjait élő rendszer társadalmi igazságtalanságait, a rendszerváltást követően pedig "a magyar szociáldemokrácia lelkiismereteként" bírálta azokat a kormányokat, amelyek csak mélyítették az elszegényedést - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormánynak most egy olyan országot kell felépítenie, ahová a fiataloknak ismét érdemes hazatérni - fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ebben a küzdelemben nagy szükség van Gazsó Ferenc tapasztalatára. "A kitüntetést egy plebejus jobboldali államvezetés adja át egy plebejus baloldali professzornak, bizonyítva ezzel azt, hogy a nemzeti együttműködés rendszere életképes" - fogalmazott a kormányfő.

Magyar Érdemrendet vehetett át Gazsó Ferenc szociológus. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Gazsó Ferenc - megköszönve az elismerést - hangsúlyozta: az is hozzásegíthette ahhoz, hogy nyolcvanadik életévének betöltésekor részesüljön a társadalom értékítéletét kifejező magas kitüntetésben, hogy a közéleti szereplései során nem egy holdudvarhoz tartozó értelmiségi szerepében szólalt meg, hanem arra törekedett, hogy az ország szellemi erőforrásait gyarapítsa tudományos és oktató tevékenysége során.

Hozzátette: mindig arra törekedett, hogy elsajátítsa azokat az ismereteket és képességeket, amelyek lehetővé teszik a mélyről induló ember számára a társadalomban való hasznos tevékenységet, de azt is szem előtt tartotta, hogy a társadalom iránt elkötelezett emberként hozzájáruljon az ország egészének felemelkedéséhez. Úgy fogalmazott, a tudományos ismeretek birtokában, a tudományos eszköztár felhasználásával törekedett kritikával illetni a társadalom szempontjából negatív döntéseket, változásokat.

Magyar Érdemrendet vehetett át Gazsó Ferenc szociológus. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A kitüntetést a miniszterelnök előterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök adományozta a kutatónak több évtizedes, a társadalompolitika terén végzett tudományos, kutatói munkásságáért, oktatásszervezői, oktatónevelői szakmai közéleti tevékenységéért, példaértékű életpályája elismeréseként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pedagógus kaphat elismerést

A pedagógus szakma, így a gyógypedagógusok kiválóságai szélesebb körben részesülhetnek elismerésben… Tovább olvasom