Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Magyar filmes siker Mexikóban

Fődíjat kapott Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása a mexikói Monterray Nemzetközi Filmfesztiválon. A film nemcsak a szakmai zsűri, de a közönség kedvence is volt a szombaton zárult seregszemlén.
Fődíjat kapott Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása a mexikói Monterray Nemzetközi Filmfesztiválon. A film nemcsak a szakmai zsűri, de a közönség kedvence is volt a szombaton zárult seregszemlén. A vetítések utáni találkozókon kiderült, hogy a film világával és üzenetével képes teljes mértékben azonosulni a távoli kontinensen élő néző is.

A díjjal együtt járó nyersanyag felhasználásáról még a fesztiválon tárgyalások kezdődtek egy monterrey-i produkciós céggel. Bollók Csabának így lehetősége nyílik arra, hogy jövőre rövidfilmet forgasson Mexikóban – közölte a Magyar Filmunió.

A rendező Mexikóból egyenesen Szarajevóba utazik, ahol szerdán este a film kelet-európai premierje lesz, a Szarajevó Szívéért folyó verseny keretében. Az Iszka utazása alkotóját a fesztivál felkérte egy előadásra is, a beszámoló témája a régió sajátosságaiból kinduló filmkészítés (In Search of Regional Identity). A szarajevói fesztiválszereplés után a 93 perces film észak-amerikai premierje következik, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A tizenkét éves Iszka történetét Csere Ágnessel dolgozta föl a rendező. A kislány iskola helyett az utcán éli az életét egy kelet-európai bányászvárosban. Vasat gyűjt, kantinban kéreget, ahogy ő mondja, "sok kicsi pénzzel" támogatja szüleit, akik rendszeresen elverik. Iszka egy nap végleg elmegy otthonról, az utcáról egy árvaházba, végül egy újabb csavargás során emberkereskedők hálójába kerül, akik egy kikötőbe viszik és eladják. A filmben utcagyerekek játsszák a saját életükkel sokban megegyező történetet.

Az Iszka utazása már több fesztiválon sikerrel szerepelt, miután a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb szerzői alkotásnak járó díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asperger-szindróma

Ferkó nagycsoportos óvodás volt, amikor az óvó nénik kétségbeesetten panaszkodtak szüleinek. A… Tovább olvasom