Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Magyar fotósok kiállítása Madridban

Fotósok Made in Hungary - akik elmentek, akik maradtak: ezzel a címmel nyílt a napokban 59 művész 210 alkotásából kiállítás - az andalúziai Sevilla és Jerez de la Frontera után - Madridban a Magyar Fotóművészeti Múzeum 1919 és 1956 közti anyagából.
Balogh Rudolf
Spanyolországban a hosszú évtizedek óta itt élő, néhány éve elhunyt Müller Miklós volt köztudottan a magyar fotóművészet képviselője. Azt azonban Cervantes országában szinte senki nem tudja, hogy a híres, a spanyol polgárháború elején készült "A milicista halála" készítője is magyar, Robert Capa, aki egyébként haditudósítóként az indokínai fronton halt meg. A spanyol közönség mindeddig azzal sem volt tisztában, hogy Brassai, Kertész, Moholy-Nagy és sok világhírű társuk szintén magyar. A kiállítás anyagával kapcsolatban a sajtónak nyilatkozó Kincses Károly, a Magyar Fotóművészeti Múzeum igazgatója így fogalmazott: "A kiállítás anyagából a legfelületesebb szemlélő számára is kiderül, hogy legalább hatvan magyar fényképész járult hozzá a XX. századi fotóművészet színvonalának a legmagasabb szintre való emeléséhez".

A kiállítás anyagát sok olyan felvétel gazdagítja, amely Spanyolországban
Kárász Judit
vagy Latin Amerikában készült. A külföldre szakadt magyar fotóművészek sorsáról szólva Kincses kiemelte: az, hogy nemzetközileg ismertté váltak, annak köszönhető, hogy Magyarországon kívül könnyebben találták meg hatalmas tehetségükhöz azt a megfelelő művészeti, intézményes és piaci helyzetet, amelyben kibontakoztathatták önmagukat - "egy olyan infrastruktúrában, amely képes sztárokat termelni".

A Magyarországon maradt művészek közül - akiknek a művei az eltávozottakéval együtt, nem szétválasztva szerepel - a spanyol szakírók kiemelték Balogh Rudolf, Bárány Nándor, Besnyő Éva, Gönci Sándor, Kárász Judit, Németh József, Pécsi József, Sugár Kata, Szőlősy Kálmán és Vadas Ernő nevét. Az elmentek és az otthon maradottak sorsa és elismertsége közti különbség Kincses szerint nem esztétikai faktorokkal magyarázható, hanem történelmi, földrajzi, pszichológiai és szociológiai okokkal.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda szakot indítanak

Idegenforgalmi és szálloda szakot indít szeptembertől a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai… Tovább olvasom