Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Magyar Gárda: közjogi méltóságoktól kérnek védelmet a romák

A közjogi méltóságoktól, köztük a köztársasági elnöktől kér védelmet az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) annak kapcsán, hogy szombaton lesz a Jobbik Magyarországért Mozgalom Magyar Gárdájának első tisztavatása Budapesten.
A közjogi méltóságoktól, köztük a köztársasági elnöktől kér védelmet az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) annak kapcsán, hogy szombaton lesz a Jobbik Magyarországért Mozgalom Magyar Gárdájának első tisztavatása Budapesten. A romák azt mondják, hogy az elmúlt időszakban a szervezet tagjai olyan kijelentéseket tettek nyilvánosan, amelyek miatt jogosan érzik magukat veszélyben. Ha nem kapnak kellő védelmet, jelképesen arra kérik a köztársasági elnököt: a cigányokat "mentese fel a magyar állampolgárság alól, hogy más állam területén kereshessenek hazát maguknak."

Kolompár Orbán OCÖ-elnök nyílt levelet írt pénteken Vona Gábornak, a Jobbik elnökének "800 ezer roma" nevében. Ebben azt kéri tőle, tisztázza, mi is a valódi céljuk a Magyar Gárda megalapításával. Emellett azt is kéri, hogy határolódjon el a Jobbik alelnökének egyik nyilatkozatától, amelyet Bíber József egy internetes oldalon tett. Azt mondta - idézzük -: "Teljességgel megengedhetetlen, ráadásul azt a hamis képzetet kelti a cigányságban, hogy törvények fölött állóként bármit megtehetnek. Lejárt az ideje a türelemnek: ha 600 év nem volt elég a szép szóval meggyőzésükre, akkor teljesen fölösleges továbbra is kizárólag ezzel próbálkozni."

Az OCÖ elnökhelyettese szerint a romáknak a jövőben is helyük van Magyarországon. Ezt azonban veszélyben érzik, hiszen csütörtökön például egy kecskeméti rendezvényen hangzottak el romaellenes mondatok. Soha többet nem ismétlődhet meg az, ami a második világháború idején a romákkal - utalt Balogh József a holokuasztra pénteken a Jobbik XI. kerületi irodája előtt Budapesten.

Az OCÖ egy éve tiltakozik a Jobbiknál a nyíltan uszító felhívások és honlapok miatt, az egyik ilyen például a ciganybunozes.com. Bírósághoz is fordultak már az ügyben, de döntés még nincs - mondta a cigány önkormányzat szóvivője. Ifj. Bogdán János szerint a Jobbik és annak "vadhajtása", a Magyar Gárda nyíltan antiszemita, fasiszta ideológiát folytat, és erre fel kel hívni a társadalom figyelmét. Ha Vona Gábor nem határolódik el Bíber József kijelentésétől, az OCÖ újra bírósághoz fordul - tette hozzá.

Az OCÖ elnöksége péntek délután ülésezik, ekkor döntik el, demonstrálnak-e szombaton a Magyar Gárda első tisztavatása kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány egy sportlétesítmény miatt Szegeden

Tovább olvasom