Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyar gazdaság: a Fitch felemelte mutatójját

Az európai Fitch Ratings hitelminősítő hétfőn figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg rosszabbodása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását.
A Fitch Ratungs "A mínusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú, szuverén magyar devizaadósságot – a befektetőknek ajánlott fokozat alján –, a forintban jegyzettet pedig "A plusz" osztályzattal. A besorolás kilátása stabil. A felülvizsgálat befejezését az év végéig tervezik.

A Fitch Ratings elemzőit aggasztja az összefüggés a költségvetési és a folyómérleghiány között. – Eltérően Lengyelországtól és Csehországtól, a nagyobb költségvetési hiányt Magyarországon növekvő folyómérleghiány kíséri, részben azért, mert nő az import a nagylelkű béremelések miatt, élen a közalkalmazotti bérek emelésével – mondta hétőn James McCormick, a szuverén minősítő osztály vezetője a Fitchnél.

A minősítő intézet elemzőiben kérdések merülnek föl a kormányzat jövő évi előrejelzéseivel kapcsolatban is. – A terjeszkedő költségvetési politika az utóbbi két évben hozzájárult a hazai össztermék növekedéséhez. Ha jövőre szűkítik a költségvetést és az EU-beli gazdasági növekedés gyenge marad, akkor a 4,4 százalékos előrejelzés a (magyar) gazdasági növekedésre túl optimistának bizonyulhat – mondta McCormick.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi Róbert képei Párizsban

Alföldi Róbert színművész-rendező sikeresen mutatkozott be festőként a legendás párizsi Les Deux… Tovább olvasom