Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Magyar gyógyszer a cukorbetegség gyógyítására?

Világszenzáció lehet az a magyar találmány, amellyel a felnőttkori cukorbetegséget lehetne gyógyítani - hangzott el a Magyar Televízió, "A szólás szabadsága" című műsorában vasárnap este.
A kutatók eredetileg más céllal láttak munkához: az onkológiai kezelések mellékhatásait akarták enyhíteni, ám kiderült, hogy a találmány áttörést jelenthet a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A kutatott molekula állatokon történő tesztelése már megtörtént, az eredmények szerint a találmány eddig jól vizsgázott.

A diabétesz sokáig tünetmentes, azonban közben károsítja az idegeket és az ereket. A betegséget egy úgynevezett inzulin-rezisztens állapot előzi meg. A magyar találmány mellett szól a többi között az is, hogy a jelenleg piacon lévő készítményekkel ellentétben - amelyek csontritkulást, érrendszeri problémákat vagy akár infarktust is okozhatnak - az új szer alapját képező molekulánál valószínűleg nem kell majd hasonló mellékhatásoktól tartani.

A Pécsi Egyetem Biokémiai Intézetének vezetője, Sümegi Balázs elmondta: a szert Balatonfüreden már embereken is tesztelték, egészségeseken, illetve olyanokon, akik még nem szenvednek a klasszikus cukorbetegségben, de már inzulin-rezisztenciával küzdenek. Hozzátette: ha valóban orvosság lesz a szerből, az olyan nagy jelentőségű lesz, mint az antibiotikum.

A műsorban Literáti Nagy Péter gyógyszerkutató elmondta: körülbelül négy év, míg tényleg gyógyszer lehet belőle. Úgy fogalmazott: nem állíthat olyat, hogy a gyógyszer végleg megakadályozza a diabéteszt, de ő és társai azt remélik, hogy időben el fogják tudni tolni, illetve javítani. A cél, hogy a betegség semmiképpen se súlyosbodjon tovább. A szer fejlesztése dollármilliókat emészthet fel, így szükség van befektetőkre is.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. május 04. 11:24
    „A magyar állam lehetne befektető mivel ha lesz belőle valami külföldi gyógyszergyárak veszik meg akik nekünk adják majd el durva árakon...”
  • 2. Rika09 2009. május 04. 11:07
    „Volt már ilyen nagy bezengés, aztán semmi. Ez is hasonló!”
  • 1. DomeSL 2009. május 04. 07:07
    „Gyorsan el kell adni valami külföldi befektetőnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vannak hiúzok Magyarországon

A Börzsönyben, a Zemplénben és más erdőségekben is készültek infrakamerás felvételek hiúzokról. Tovább olvasom