Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Magyar gyökereiről beszélt a brit trónörökös

Magyar gyökereiről és az éghajlatváltozásról is beszélt Károly herceg szerda este Budapesten a hercegi pár tiszteletére rendezett díszvacsorán.
"Különleges kapcsolat fűz Magyarországhoz, hiszen egy-harmincketted részben magam is büszkén magyarnak vallhatom magam ük-ük-üknagyanyám, Rhédey grófnő révén" - mondta a walesi herceg, aki feleségével, Camilla hercegnővel érkezett szerdán négynapos budapesti látogatásra. A díszvacsorán a walesi herceg "rokon lélekként" beszélt Sólyom Lászlóról a klímaváltozás elleni küzdelemről vallott azonos álláspontjuk miatt. Az eseményen Sólyom László államfő kiemelte: Magyarország és az Egyesült Királyság stratégiai partnerek.

A tudósok egyetértenek abban, hogy nem csupán az egyre emelkedő hőmérséklet okozta veszélyek kezelésére kell megoldást találnunk, de véget kell vetnünk természeti erőforrásaink nem fenntartható kiaknázásának is, a szárazföldön és a tengereken egyaránt. Kétség sem férhet ahhoz, hogy "törékeny ökoszisztémáinkat ma már a töréspontig terheljük" - hangsúlyozta Károly herceg, aki a vacsora előtt vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét a magyar államfőtől.

Sólyom László pohárköszöntőjében ezzel kapcsolatban kiemelte: a környezettudatos gondolkodásért és gazdálkodásért végzett munkássága elismeréseként nyújtotta át a kitüntetést Károly hercegnek. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a 2011-es magyar uniós elnökség legfontosabb feladatai között is szerepet kap a környezetvédelem, a víz minőségének és mennyiségének megóvása. "A Kárpát-medencét egyfelől a szárazság fenyegeti, másfelől a rendkívüli méretűvé váló árvizek, amelyek viszont a Kárpátok nem fenntartható erdőgazdálkodásával is összefüggnek" - mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy Károly herceg magyarországi látogatásának egyik témája lesz a környezetvédelem mellett az esélyegyenlőség. Ezzel kapcsolatban az államfő hangsúlyozta, hogy a romák integrációja nemcsak Közép- és Kelet-Európa, hanem a teljes kontinens megoldandó feladata.

Olvasóink írták

 • 4. persona 2010. március 18. 20:34
  „az még hagyján, de szerencsétlennek túrógombócot kellett vacsoráznia :D”
 • 3. Horton 2010. március 18. 20:09
  „Megkérdezem én hogy egy katolikus ország látogatásakor miért a zsinagógát mutogatják a Trónörökösnek ,mikor van nekünk egy nagyon szép MÁTYÁS templomunk,vagy az már nem büszkeség ebben az országban ,hogy katolikus. Nem gyakorlom a kapott hitemet de mélységesen felháborít ez az eset.”
 • 2. dodó 2010. március 18. 16:11
  „Sor került Károly herceg látogatásának fénypontjára: megvolt a holozarándoklat:
  2010-03-18. 14:50

  A Holokauszt Emlékközpontban tett látogatást a brit trónörökös, Károly herceg és felesége, Camilla hercegnő. A pár szerdán érkezett négynapos magyarországi látogatásra. (MNO)”
 • 1. deszkás 2010. március 18. 10:08
  „Erdőgazdálkodás ? Mit tud tudhat ő erről?Én még hozzáértőnek sem tudom elfogadni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem épül NATO-radar a Tubesen

Egyelőre nem épülhet NATO-radar a Pécshez közeli Tubesen, mivel a Legfelsőbb Bíróság szerdán új… Tovább olvasom