Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Magyar ingatlanok az Adrián

A déli tengerpart nemcsak a pihenésre, nyaralásra vágyó magyar turisták számára vonzó, de befektetési céllal is egyre gyakrabban látogatunk Horvátország álomszép partvidékeire.
A horvát tengerpartba nem nehéz beleszeretni, olyannyira, hogy egyre több honfitársunk vásárol ott ingatlant. Emellett az infrastrukturális beruházások generálta befektetések is elterjedtek, több szálloda, kikötő és idegenforgalmi vállalkozás magyar tulajdonban működik.

A közlekedés a kulcs

A tőlünk 6–8 vagy kényelmesen 10 órányi autóútra lévő, a világ tíz legszebb tengerpartjának listáján szereplő Horvátország felismerte, hogy az infrastruktúra fejlesztése az első lépcső, így az ország északi részén zajló autópálya-építkezések hatására mára földön, vízen, levegőben egyaránt könnyen és gyorsan elérhető a délvidék.

Nyaralókból Splitben is bőséges a választék.
Az idei beruházásokat és fejlesztési terveket tekintve látható, hogy a horvát idegenforgalmi erőfeszítések kiemelt helyszíne Split és környéke. A Zágráb–Split autó pálya két év múlva elkészülhet, s az ugyanezen a vonalon zajló vasútfejlesztések három órányira csökkentik majd az utazás idejét. Horvátország déli része repülővel is elérhető, a Malév májustól Split felé indított járatokat, s Szegedről Dubrovnik felé repül hetünk.

Az Olaszország és Szlovénia felőli zsúfolt határátkelők forgalmát enyhíti egy új, 400 autót és 1800 utast szállító kompjárat, amely Triesztet köti össze a kikötőfel- újításban élenjáró Splittel, Losnij és a szigetekre irányuló turistaforgalom miatt nyüzsgő Zadar érintésével. Az infrastrukturális fejlesztések elindítása óta, illetve azzal párhuzamosan az ország északi részén zajló szálloda felújításokban és ingatlanvá sárlásokban a külföldi tőke aktívan részt vesz. A horvát jegybank adatai szerint tavaly 980 millió dollárt tett ki a közvetlen befektetések értéke.
A pénz 63 százaléka a bankrendszerbe irányult, s közel 10 százaléka az idegenforgalmi ágazatba vándorolt.

Áramlik a külföldi tőke

Az idegen tőke egy része hazánkból áramlott Horvátországba. Jelenleg százszázalékos, friss magyar tulajdonban van a tribunji jachtkikötő koncessziója, amelyhez a nyertes Danuvius-Marina Kft. pri mosteni szállodákat is vásárolt. Ugyanezen tulajdonos – a Magyar Hírlap 100 leggazdagabb emberének listáján a 67. helyet elfoglaló Vitézy Tamás – cége privatizált Hvar szigetén tíz szállodát, persze adósság átvállalás, felújítás és munka erő-megtartás feltételével.

Szintén magyar tulajdonban, családi vállalkozásban üzemel a Magyar Adria Jacht Klub, amely tíz darab 44 lábas exk luzív, felszerelt vitorlás hajóval szolgáltat Zadar mellett. Privát nyaralók Aki járt már a horvát tengerparton, tudja, minden városban bőséges a nyaralóingatlanok ajánlata, s minden nyáron vannak vadonatúj eladó épületek, telkek. A horvát ingatlanok keresettségét az is bizonyítja, hogy egyre több közvetítőiroda kapcsolódik be az értékesítésbe.

Segítségüket érdemes igénybe venni, ugyanis Horvátországra még mindig jellemző, hogy az ingatlanok telekkönyvi kivonatai nem minden esetben a valós viszonyokat mutatják, a tulajdon-nyilvántartás a miénkhez hasonlóan elhanyagolt, így a szükséges dokumentumok beszerzése hosszabb ide ig tart. A banki hiteleket is jobb, ha szakértő intézi, bár az ingatlanhitelezés korántsem olyan gördülékeny, mint itthon megszokhattuk.

A kínálat a magyar pénztárcákhoz mérten is kedvező, apartmant már 5–7 millió forintért, tengerpartra néző villát 18–35 millió forintért is lehet vásárolni, s persze vannak igazi dalmát luxusházak 50–120 millió forintnak megfelelő árakon. Ingatlanszakértők szerint az Isztriához képest ma még nyomott dalmáciai ingatlanárak robbanásszerű emelkedése várható az autópálya és a vasút fejlesztése nyomán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Cserháti Zsuzsa

Az 1948. július 22-én született énekesnőt budapesti otthonában érte a halál. Tovább olvasom