Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Magyar kormányküldöttség koszorúzott a Don-kanyarban

A megbékélés és a magyar-orosz párbeszéd jegyében koszorúzott szombaton a Don-kanyarban lévő magyar temetőben és szovjet emlékműnél a magyar kormányküldöttség.
A delegáció tagjai az orosz ortodox egyház helyi képviselőivel tartott közös, ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a 2. magyar hadsereg doni tragédiájáról és a második világháborús keleti fronton elesettekről - mondta el az MTI-nek Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium Kelet-európai és Közép-ázsiai főosztályának vezetője.

A kormányküldöttség: Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Keskeny Ernő miniszteri biztos, Bíró László tábori püspök, Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség attaséja a Rudkinóban lévő magyar katonai temetőben, valamint Gremjacsjéban, a Don-kanyar fölött magasodó honvédő háborús szovjet emlékműnél is koszorút helyezett el a doni-áttörés 70. évfordulója alkalmából.

Ezt követően a delegáció Szergij voronyezsi és boriszoglebszkiji metropolitával találkozott. A megemlékezésekre Moszkvából Voronyezsbe utazott Szergej püspök is, az orosz ortodox egyház moszkvai patriárkátusa külügyi osztályvezetőjének, Ilarion metropolitának a megbízottja is - hívta fel a figyelmet Keskeny Ernő.

Magyar részről Bíró László tábori püspök mondott imát és beszédet a rudkinói II. Magyar Központi Katonai temetőben. A katolikus egyház és a honvédség képviselője az MTI-nek arról számolt be, hogy a voronyezsi székesegyház püspöke a szovjet háborús emlékműnél a Szentírásra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlévők a megbékélés jegyében vannak együtt.

Bíró László a magyar katonai temetőben hangsúlyozta: nagyon sok ember munkájának gyümölcse az, hogy együtt gyászolhatnak, emlékezhetnek és együtt mondhatnak köszönetet azoknak az egyszerű orosz családoknak, akik sokszor utolsó falatjukat is megosztották a visszavonuló magyar katonákkal.

"Abban, hogy több mint százezer magyar visszatérhetett otthonába, nagyon-nagy része volt az orosz embereknek, akik nem az ellenséget, hanem a segítségre szorulót látták a visszavonulókban" - mondta a magyar tábori püspök. Hangsúlyozta: "végre eljutottunk a közös gyászhoz, a közös megemlékezéshez és a közös imádsághoz. Küzdelem van abban, hogy közösen emlékezhettünk".

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2013. január 28. 13:53
    „Mellesleg Horthy fia is áldozata lett a ,,nemzetközi terrorizmus" elleni harcnak. De lehet, hogy az Afganisztáni történek azzal a kitétellel, hogy Gyurcsány és Orbán gyerekei nagy ívben kerülik a környéket.

    Sajnos a ,,kis országok" kiszolgálják a nagyokat!”
  • 1. Jozsoci 2013. január 26. 22:20
    „Horthynak meg szobrot állítanak, aki több százezer magyar fiatalembert, köztük a nagybátyámat küldött a halálba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szombati nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 26-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom