Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Magyar Közút: senki ne induljon útnak pénteken

A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a főutakon és a forgalmasabb mellékutakon, de eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni.

OKF: mindenki tájékozódjon az időjárásról!

A csütörtök éjjel és várhatóan pénteken is uralkodó viharos szélre, hóesésre és fagyra tekintettel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kér mindenkit, ha muszáj útnak indulnia, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel utazzon, figyelje a hatóságok közleményeit, tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre két északkeleti megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél és a hófúvás miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és erős hófúvásra is készülni kell; ezeken a területeken a friss hóval borított területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Hajdú-Bihar megyére mind a viharos szél, mind a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. További tizenegy megyére valamint Budapestre az erős szél miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést. Emellett a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig mintegy 1-7 centiméter hó is hullhat.

Minderre tekintettel az OKF csütörtök esti közleményében arra hívta fel a figyelmet: a közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében a hatóságok korlátozásokat vezethetnek be a közúti és vasúti közlekedésben. Emellett a hófúvás miatt hóakadályok keletkezhetnek, az ezekben elakadt járművek pedig újabb torlódásokat okozhatnak.

A közleményben azt kérték a közlekedőktől, hogy az utak síkosságára ügyelve, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vegyenek részt a közúti közlekedésben. Aki elindul, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot - tették hozzá.

Figyelmeztettek arra is, hogy a viharos szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A kárbejelentések várhatóan megnövekvő száma miatt a lakosság türelmét kéri a katasztrófavédelem.

A közleményben kiemelték: a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Azt kérték: ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy másnak tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Az OKF végül arra hívott fel: mindenki közlekedjen elővigyázatosan, készüljön a várható fennakadásokra, figyelje a hatóságok közleményeit, továbbá tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Korábban írtuk:

Az előrejelzések szerint pénteken az északi és az északkeleti országrészben hófúvásokra lehet számítani, a Magyar Közút Zrt. arra kéri a járművezetőket, hogy az érintett területen senki ne induljon útnak.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni. A Magyar Közút hóeltakarításra és
síkosságmentesítésre felkészített járművei és üzemmérnökségi dolgozói 12 órás váltásban dolgoznak a következő napokban.

A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a főutakon és a forgalmasabb mellékutakon - közölte Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve: bérelhető munkagépeket is az utakra rendelnek és szükség szerint országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül.

Csütörtökre ismét több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél, illetve hófúvás miatt. Péntekre az erős hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú figyelmeztetések is érvényben vannak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. fazer 2013. március 22. 09:00
  „#17
  Linkelj már ide vmi forrást a csütörtökre vonatkozó figyelmeztetésre vonatkozóan, lécci! Melyik "TV, Rádió szajkózta "?
  Aznap mentem Kapuvárra, mákom volt, hogy hazaértem még aznap.
  Bambina! Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de te bántóan visszaélsz a lehetőséggel.”
 • 20. Kircsi 2013. március 22. 06:29
  „15 lillencs!
  Ha autóval járnál észrevennéd, hogy a szeged területén áthaladó fűutakat is az autósok tisztítják az autóik kerekeivel.”
 • 19. helsinkirokker 2013. március 22. 01:11
  „Kamunéni for president!”
 • 18. roxper 2013. március 21. 22:19
  „17.
  Ilyenről max másnap volt szó, amikor már ezrek vesztegeltek valamelyik autóúton, gyökér (szabadon utánad hazug troll!)...”
 • 17. bambinaXX 2013. március 21. 21:21
  „A 8, 11-es "gyökérnek": múlt péntek előtt 1 hétig azt szajkózta TV, Rádió, hogy nagy lehűlés, havazás jön, orkánerejű vihar, aki teheti, ne induljon el, vörös riasztás van érvényban. Mint láttuk, sokan nem vették komolyan - és miattuk töltötte napjait több 100.000 ember, a mentésükkel.
  Most ismét riasztás van. Ismét az a "gyökér", aki figyelmeztet?? Sztem ilyen esetben, ha vki a figyelmeztetés ELLENÉRE is útnak indul: fizesse ki a mentése költségeit.
  Hülyének szabad lenni, de ne más kárára.”
 • 16. fotelagy 2013. március 21. 21:14
  „Nem hiszem el, hogy e mögött az időjárási cirkusz mögött nem a külföld áll!”
 • 15. Lillencs 2013. március 21. 21:11
  „@3: A közútkezelőhöz tartozó és az önkormányzati utak két külön kategória. Vásárhelyen se látni hókotrót, csak a főutakat takarítják, amik a közútkezelőhöz tartoznak.
  @5: A hóátfúvás ellen nem sokat ér a hókotrás, mert percek alatt visszakerül a hó az útra, feleslegesen takarítják, semmi értelme sincs. Ráadásul hiába esik csak 10 centi hó, ha a szél méteres buckákat hord belőle össze.”
 • 14. szegedi07 2013. március 21. 20:56
  „A múltheti kalandtúrások, akik nem jutottak el síelni, most induljanak. Benzint, élelmet, takarót nem kell vinni, azt majd az úton kapnak.”
 • 13. queenmargareth1 2013. március 21. 20:42
  „pontosan, akinek dolgoznia kell menni, kap igazolást arról, hogy ezt adták "utasításba" a nagyok?”
 • 12. szatyi 2013. március 21. 20:20
  „És akinek dolgozni kell menni?”
 • 11. Syr4x 2013. március 21. 20:16
  „És akinek munkába kell járnia?? Az se induljon útnak? Vagy mi a rák? Fizetik a kiesést? Esetleg biztosítanak munkát, ha valakit kirúgnak, mert nem ment be melóba? :) Gyökerek :)”
 • 10. baja2005 2013. március 21. 19:14
  „A modern "kijárási tilalom" :-(”
 • 9. bertife 2013. március 21. 19:13
  „Üzenem a szóvivőnek,hogy a zabálás is időigényes és utána pár óra múlva úgyis éhes lesz, tehát felesleges!!”
 • 8. roxper 2013. március 21. 18:33
  „Múlt héten csesztek szólni és láttuk mi lett belőle, káosz a köbön (mialatt kitüntetéseket osztogattak és jó nagyot buliztak), most meg gondolom nem lesz semmi.”
 • 7. istvang58 2013. március 21. 18:24
  „Köll a pénz a jutalmazásokra és a magas vezetői fizetésekre!!! Ez a hülye hó hogy nem tudja???”
 • 6. Egyolvasó 2013. március 21. 16:24
  „Minden télen a közútkezelő felkészül a hóesésre, csak az a fránya hó mindig hirtelen leesik, ilyenkor tavasz elején pedig már nem számítanak rá, ezért lepődnek meg rajta.
  Ja, és számítson minden autós arra, hogy a hó ráfagyhat az ablaktörlőlapátra.”
 • 5. KamuNeni 2013. március 21. 16:13
  „Ja. Ki kellene kuldeni a kotrokat es a szorokat idoben es akkor nem lennenek akkora "hofuvasok" hogy leallitsak a forgalmat a 10 centis ho miatt”
 • 4. Byron67 2013. március 21. 16:11
  „Hogy egyesek milyen felelőtlenek!! A figyelmeztetés ellenére is útnak indulnak:
  http://www.youtube.com/watch?v=2KAchV-e4Y0”
 • 3. Kircsi 2013. március 21. 15:30
  „Nem pofázni kellene hanem az utakat takarítani, karbantartani!
  Évek óta nem takarítják szegedet sem. Gondolom a költségvetési keret már hozzá lett csapva a márciusi fizetéshez, benzinre már nem maradt. A legnagyobb maffia a közút és a katasztrófavédelem.”
 • 2. X_Y 2013. március 21. 14:30
  „Elindulni csak a Belügymnisztérium engedélyével. Engedély nélkül a lakhelyet elhagyni tilos. Nyáron is...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rasszizmus elleni világnap: Átadták a Radnóti Miklós-díjat

Az antirasszista díjat Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át a kitüntetetteknek. Tovább olvasom