Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Magyar Krónika - sokan meglepődtek Kerényi levelén

Havilapot indítana májusban Orbán Viktor, a szerzőket Kerényi Imre levélben kérte fel.
"Tudatom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Krónika címmel új havi folyóirat indítását szorgalmazza, melynek megalkotásában – mint szerző – személyesen maga is közreműködne. Miniszterelnök úrral egyeztetve tisztelettel felkérem, hogy e szellemi vállalkozásban – mint szerző – írásaival Ön is vegyen részt." - idézi a cink.hu Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor főszerkesztő levelét, amelyet a szerkesztőbizottság legalább 100 potenciális szerzőnek küldtött el a napokban.

A Cink szerint a száz felkért szerző között szerepel Bayer Zsolt, Csík János, Hankiss Elemér, Keresztes Ildikó, Kondor Katalin, Kudlik Júlia, Pálffy István, Rákay Philip és Sasvári Sándor is – ők 20 oldalas óriáscikkeket írhatnak majd. A Stratégia rovatba viszont olyan nagyágyúk írnak majd, mint Balog Zoltán, Boross Péter, Deutsch Tamás, Fónagy János, Kövér László, Martonyi János, Matolcsy György, Navracsics Tibor, Prőhle Gergely és Orbán Viktor. A teljes listát itt olvashatják el.

Idézetek a levélből:

A Magyar Krónika célja
a legjobb szerzők megnyerése, kik számlaképesek, s hajlandóak hónapról hónapra megnyilvánulni e folyóirat hasábjain.

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond.

A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót.

Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc. Baráti tűz sem. Kell a jó, a szép, az igaz, az érvényes gondolat, a tanítás, a pozitív energia és a szövetség. Kell az igen. Igen, keresd a jót.

Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom. Ellenfelem jól szólalt meg. Megírom és megdicsérem.

A Magyar Krónika szerzői szellemi életünk meghatározó személyiségei. Akikből nem önbizalomhiány árad, hanem derű, hit és szakmaiság.

__________________

"A Magyar Krónika reprezentatív és gyűjtendő havi kiadvány. Kordokumentum. Képes e krónika, 60 százaléka fotó, ábra és festmény, 40 százaléka szöveg.

A Magyar Krónika a centrális politikai erőtér építő embereiről szól. Fizikai és szellemi értelemben. Hőseit e folyóirat tisztelettel és szeretettel mutatja be. A Várkertbazár felújítását vezénylő néhai Zumbok úr, a Kossuth teret megálmodó Wachsler úr, a nagyberuházásokat bonyolító Fürjes úr, a Vár 25 elnevezésű felújítási terven munkálkodó Potzner úr, a káptalantóti kertészmérnök asszony, a tejcsináló Cserpes úr, dalcsináló Ákos úr, a kiállításokat varázsló Baán úr, a színházcsináló és öt gyermeket nevelő Vidnyánszky úr, a borkészítő Bock úr, a lótenyésztő Lázár testvérek meg a többi eredményes ember mesélje el e folyóiratban gyermekkorát is, képzését is és a nagymama krémesét is."


Navracsics most hallott először róla

Nem kapott előzetes értesítést, így csak hétfőn a sajtóból értesült a Magyar Krónika terveiről Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.

Az Index a kormányfő munkatársaitól igyekezett megtudni, milyen üzleti tervekre alapozva indítanák a lapot, illetve, hogy mekkora költségvetési támogatást szánnak a lapindításra. Azt a választ kapták, hogy a Magyar Krónika kifejezetten Kerényi Imre projektje, ezért a Kormányszóvivői Iroda válaszolhat kérdéseinkre. A Kormányszóvivői Iroda végül egyetlen mondatos tájékoztatást adott ki: „A január 9-én (csütörtökön) összeülő szerkesztőségi értekezlet megállapodásai és eredményei után tudunk a Magyar Krónika néven induló havi folyóirattal kapcsolatban részleteket mondani".

Többen még nem kaptak meghívót, és csak a sajtóból értesültek arról, hogy tagjai a szerkesztőbizottságnak. Néhányan már most jelezték, hogy nem vállalják a felkérést, és a Magyar Krónika készítésében nem kívánnak részt venni: a heti válaszos Ablonczy Bálint és Stumpf András utasította vissza a felkérést. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője azt nyilatkozta a VS.hu-nak, hogy nem kapott felkérést, de ha megkeresnék, elutasítaná. Hankiss Elemér és Fritz Tamás politológus sem látta a meghívót, noha Kerényi kiadott listáján szerepelnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéltű terepjáró a Tisza-tónál - galéria

A Kanadában vásárolt, különleges járműből nincs másik az országban. Egy kirándulásokat szervező… Tovább olvasom