Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Magyar Magic a Győri Balettel

Világsztárok adják egymásnak a színpadot estéről estére a Queen Elizabeth Hallban. A vasáárnapi napra a Győri Balett társulata költözött be a kulturális központba, hogy a négy éve bemutatott Purim 97. és 98. előadását a világkultúra legjavához szokott londoniak elé vigye.
Remek sajtója van mostanában a helyi lapokban a magyar kultúrának. A Time, az Independent, a What’s on terjedelmes cikkekben ajánlja azt az egyéves rendezvénysorozatot, mely egy hónapja kezdődött a Magyar Kulturális Központ szervezésében. A Magyar Magic hazánk művészeti reprezentánsait mutatja be, folyamatosan invitálva a brit közönséget kiállításokra, koncertekre, felolvasóestekre, színházi előadásokra.
Hogy milyen jelentősége van a magyarok bemutatkozásának Nagy-Britanniában, arról meggyőző adalék, hogy a fővédnökséget őfelsége II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök vállalták. A királynő először adta nevét egy olyan közéleti tisztséghez, olyan egyéves rendezvénynek, mely nem a brit, hanem más nemzet kultúrájához kapcsolódik.
Az esemény kiemelt programja volt a vasárnapi magyar zsidó kulturális nap, melyen a Győri Balett is bemutatkozási lehetőséget kapott. A kilencszáz férőhelyes színházteremben két előadáson bemutatott Purim mellett az előcsarnokban zsidó sírköveket megörökítő fotókiállítást látogathattak a szép számban érkezők.

A nap talánya volt Kertész Imre érkezése. A meghívás ellenére nem vett részt az őt méltató előadáson a Nobel-díjas író. Talán azért, mert Kertész Imrének különös helye van az angol irodalmi palettán, hiszen egy rendezetlen jogdíjhelyzet miatt nem lehet angolul olvasni a Sorstalanságot. A magyar irodalom Márai Sándornak köszönhetően vezette az itteni boltok könyvtoplistáját. A gyertyák csonkig égnek című könyvét kétszer is kiadták egymás után és megtörtént az, ami még soha: magyar író könyve bestseller lett Angliában.
A holokauszt témájához kapcsolódóan levetítették Forgács Péter Dunai exodus című filmjét, mely korabeli filmrészleteket felhasználva mutatja be kilencszáz európai zsidó menekülését a fasiszta Európából Palesztinába. Néhányan a filmvetítésről könnyes szemmel léptek ki a teremből – hogy tetszett-e nekik, nem lett volna illendő megkérdezni. A nagyszínpadon épp csak befejezte a Győri Balett Eszter könyve elmesélését, az érdeklődők egy másik előadásra, a Liszt Ferenc Kamarazenekar zsidó és magyar zeneszerzők műveinek koncertjére sétálhattak át. Bogyay Katalin, a magyar kulturális központ igazgatója szerint üzenete is van annak, hogy hazánk egyéves lehetőséget kapott, négy év munkájának eredményeként. Kapcsolati tőkéjének köszönhető, hogy a királynő vállalta a fővédnökséget. A brit diplomácia és a királyi család rendszeresen megjelenik a magyar rendezvényeken. B. Turán Róbert a magyar zsidó kulturális nap üzenetét érezte át. A magyarországi zsidó múzeum igazgatója most alkotóként utazott a csoporttal, hiszen ő készítette a Purim szövegkönyvét: – Látva a közönség elégedettségét, megfogalmazhatom, hogy a zsidó–keresztény együttműködés így modellezhető. Együtt lehetünk egészek, hiszen közösek a gyökereink.
Robert North koreográfus vendégként és barátként nézte az előadást. P is nagyra értékelte a fellépést és boldog, hogy láthatta London azokat a táncosokat, akiket szakmailag és emberileg is nagyra tart.

Hűvös angolok forró fogadtatása

A győri táncosok fellépésének volt a legnagyobb tétje. A szervezők szerint az első előadásra 75 százalékig megtelt a terem, ami igencsak dicséretes itteni viszonylatban. Hiába járta már be a fél világot a társulat, Londonban már nagyon régen tapsolhattak nekik. Nem véletlenül járkált idegesen fel-alá Kiss János igazgató az öltözők és a színpad között. Tudta, hogy sok minden eldőlt tegnap, s hogy a lelkes tapsra mennyire számíthat a jövőben, azt a következő napok sajtókritikái fogják eldönteni.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat árverez a rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyilvános árverésen értékesíti a tulajdonában lévő,… Tovább olvasom