Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Magyar milliárdos terve a hitelválság megoldására

A magyar származású Thomas Peterffy a 700 milliárd dolláros amerikai segélycsomaggal szemben egy olcsóbb megoldást javasolt a hitelválság megoldására. A New York Times csütörtöki számában közölt terv szerint az állam nem a hitelezőket, hanem az adósokat segítené havi 250 dollárral öt éven keresztül.
Thomas Peterffy (Péterffy Tamás), aki egy szegény magyar emigránsból lett multimilliárdos Amerikában, egy havi 250 dolláros megoldást javasol a 700 milliárd dolláros hiány megoldására, számolt be erről a New York Times, amely brilliánsnak nevezi az ötletet.

Az elgondolás lényege szerint az állam nem a hitelintézeteket segítené meg, hanem az adósokat tenné olyan mértékben fizetőképessé, hogy az fedezze a hitelválságot előidéző hiányt. A New York Times cikke szerint a javaslat ugyan süket fülekre talált, mégis egyszerűbb és tisztább megoldás a pénzügyi válságra, amit az átlagember is jobban elfogadna. Peterffy azt javasolta, hogy a kormányzat minden amerikai adósnak fizessen havi 250 dollár segélyt 5 éven át. A havi 250 dollár eltüntetné a hitelek okozta hiány nagyobb részét a kisebb otthonok esetében. Számítása szerint 10 milliárd dollár fedezne 40 millió hitelt. A végösszeg pedig kisebb, mint a 700 milliárdos segélycsomag. A javaslat először fizetőképessé tenné az adósokat, utána a hitelezőket, majd helyreállítaná a bizalmat, stabilizálná az ingatlanpiacot, és a bajba jutott háztulajdonosok esélyt kapnának arra, hogy ingatlanjukat megtartsák, ha tovább fizetnek.

Thomas Peterffy azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy először azt hitte, ezt teszi majd az állam, és meglepődött, hogy erre az egyszerű megoldásra nem gondoltak. Véleménye szerint a 700 milliárdos segélycsomag a rosszul gazdálkodó gazdagokat segíti, olyan pénzzel is, amire nincs szükségük, miközben a bajba jutott szegények, akik semmiről nem tehetnek, kiszolgáltatottak maradnak.

Olvasóink írták

  • 3. che 2008. november 16. 10:34
    „Itt van élő példa a kis országunk vezetőinek a naprakészsége amikor egyik nap azt mondták nincs gond, minket nem érhet el a "válság", másnap már minden fejjel lefelé állt, be ütött a krach. Aztán, kell a segély csomag a három legnagyobb banknak-amire az egyik bank azt mondta nekik nem kell a pénz mert nincsenek bajban...Akkor miről beszélünk? Van vagy nincs válság ? Vagy csak egy jó indok a nulláról való kezdéshez ?”
  • 2. achilleus 2008. november 16. 10:08
    „Elképesztő! Inkább a megtakarításokat ösztönöznék! Ehelyett megvonták a biztosítások adókedvezményét azoktól, akik valóban képesek is lennének takarékoskodni. Erre jönnek ezek - valójában a rendesen, tisztességesen adózó, önmagukat el nem adósító állampolgárokat sarcolgató ötletek. Hol a nagy büdösben van ilyenkor az öngondoskodás támogatása? Nem, senkinek se adóamnesztiát! Senkinek se adósságátvállalást!! Még a végén azok lesznek a bűnösek, akik tisztességesek és önmagukkal (családjukkal) felelősek! Nagyon úgy nét ki, mert őket BÜNTETIK (a hihetetlenül magas adókon keresztül). Elég!!”
  • 1. netuddki 2008. november 16. 07:06
    „Jó,jó de akkor a bankok nem járnának ilyen jól.Munka nélkül miliárdokat a dolgozók adójából,ez a bankok és az ál válságot kitalálók terve szerint.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszadik születésnapját ünnepli az SZDSZ

Mutassuk meg Magyarországnak, hogy ismét számíthat az SZDSZ-re, a következő hónapokban új programot… Tovább olvasom