Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Magyar Nemzet: készül a válaszlevél az Európai Bizottságnak

A három kötelezettségszegési eljárás kapcsán készül a válaszlevél az Európai Bizottságnak - tudta meg a Magyar Nemzet.
A Magyar Nemzet információi szerint a három kötelezettségszegési eljárás kapcsán az Európai Bizottság (EB) részére készülő magyar válaszlevél tervezete egyebek között azt is tartalmazza, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben a miniszterelnök a jövőben mégsem kezdeményezhetné az új adatvédelmi hatóság elnökének felmentését.

A napilap hétfői számában megjelent cikk a pénteki kormányülés részleteit ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az eddigi informális egyeztetések eredményeként azt már a tanácskozás előtt véglegesítették, hogy a kormány várhatóan elfogadja az Európai Bizottságnak az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban felvetett aggályait. A Magyarország által küldött válaszlevél arról biztosítja majd Brüsszelt, hogy a függetlenséggel kapcsolatos felvetésre konkrét lépéseket tesznek. Azaz a tavaly júliusban elfogadott adatvédelmi törvény parlamenti módosításával szűkül azok köre, akik az új hatóság elnökének felmentését kezdeményezhetik, így kikerül közülük a miniszterelnök.

A bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozó eljárás ügyében a magyar válaszlevél tervezete felhívja az EB figyelmét arra a tényre, hogy semmilyen diszkrimináció nem éri az érintetteket, hiszen a bírák jelentős része már ma is nyugdíjasként látja el feladatát, és részletesen taglalja a magyar nyugdíjreform lépéseit, köztük az általános nyugdíjkorhatár egységesítését. A lap információi szerint a kormány ebben az ügyben is több engedménnyel, köztük az egyedi elbírálás elvének alkalmazásával bizonyítaná kompromisszumkészségét, de ezekről egyelőre nem született végleges döntés.

A Brüsszel által indított harmadik, a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás kapcsán a magyar kormány késznek mutatkozik a törvényszöveg bizonyos módosítására, de a jegybanki tisztségviselők eskütételéhez és a kétmilliós jövedelemkorláthoz továbbra is ragaszkodik.

Az EB január 17-én indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást; Brüsszel egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy válaszoljon felvetéseikre és kezelje az aggályokat - emlékeztet a napilap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy 20 éves nő

Egy 20 év körüli nő vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben a Dohány utcában Budapesten. Tovább olvasom