Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Magyar öltözködési stílus – finn szemmel

A pirosat szeretjük, míg ők a kéket. Díszítünk és dekorálunk, ők az egyszerűséget kedvelik. Magas sarkút hordunk nappal is, ők csak alkalomra cserélik le a kényelmes cipőt – öt finn diákkal beszélgettünk a divatról, a különbségekről és a hasonlóságokról.
Taneli Magyarországon is sokallja a kínai áruk tömegét. Fotó: Karnok Csaba
Öt finn diák öt héten keresztül volt Szeged, illetve a Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola vendége. A gyerekek szakmai gyakorlatra jöttek hozzánk, közben öt szegedi tanuló Finnországban vendégeskedik. A textillel – ruhákkal, de szőnyegekkel is – foglalkozó négy lányt és egy fiút a divatról kérdezgettük. Arról, hogy miben különbözik és miben egyezik a finnek és magyarok ízlése, stílusa, utcai viselete.

Laurát és Teát a szövőszék mellett találtuk, szőnyeget készítettek. A rózsaszín csíkokat egyikük feketével, másikuk fehérrel és szürkével váltakoztatta. A rózsaszín a legszebb szín – állapították meg. De a finnek mégsem ezt, hanem többnyire a kéket és más hideg színeket kedvelik. A magyarok ellenben a pirosat – mondták.

A finneknek a lányok szerint több ruhájuk van, amit meg is magyaráznak: a hideg éghajlat az oka. Elárulták: ők ha ruhát vásárolnak, többnyire a minőséget tartják szem előtt. A kérdés elől, hogy szerintük a magyarok is így tesznek-e diplomatikusan kitértek. Majd dicséretként hozzátették: feltűnt nekik, hogy nálunk az idősebbek – még a férfiak – is törekszenek az igényes megjelenésre.

A szegediek kalapoztak

Az öt hét során három szegedi üzemben jártak és többféle technikával ismerkedtek meg a gyerekek. Hímeztek, szőttek, terveztek és varrtak, közben a szegedi diákok Finnországban megtanultak kalapot készíteni.

– A cipőben látom a legnagyobb különbséget. A szegedi lányok vastag talpú és magas sarkú darabokat hordanak – jegyezte meg Ulriikka. Náluk nem gyötrik magukat ilyesmivel a hölgyek, magas sarkokon csak szórakozni indulnak, egyébként a kényelmet választják.

– A magyarok nem félnek öltözködni, a finnek viszont sokkal konzervatívabbak – vélekedett Taneli. A fiatalember szerint jellemző ránk az is, hogy sok dekorációt használunk, szeretjük díszíteni a ruháinkat. Ők inkább az egyszerűséget kedvelik. Ez a vonás egyébként az általa tervezett és varrt ingben is megmutatkozik: egyszínű fekete, fűzős nyakrésszel, gombok nélkül.

Taneli szerint közös vonás is van a magyar és finn textiliparban, mindkét országban gondot jelent az olcsó kínai áruk tömeges jelenléte. – Ez ellen csak minőségi áruval lehet felvenni a versenyt – mondta, és felhívta a figyelmet Jukka Rintala tervezőre, aki az egyedi alkalmi kollekciók mellett a tömegek számára is tervez ruhákat. Taneli magyar tervezőt nem tudott említeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom