Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Magyar Örökség-díjas lett 1956

Negyvennegyedik alkalommal adták át a hét végén a Magyar Örökség-díjakat – a bírálóbizottság döntése alapján hét elismerést ítéltek oda.
„ Mindig ünnep a Magyar Örökség-díj átadása, a mai azonban ezek közül is kiemelkedik. Világtörténelmi eseményről, fordulópontról, 1956 magyar októberéről emlékezünk meg ez alkalommal” – mondta Hámori József, az MTA alelnöke, a bírálóbizottság elnöke. Kifejtette: ez a magyarság ünnepe, amely bárhol is éljen a világban, büszke lehet arra a 13 napra, amikor, ha rövid időre is, de kivívta szabadságát, amikor a nemzet túlnyomó többsége egységesen vett részt leginkább a tisztaságával jellemezhető forradalomban. „A díjak ezért a forradalom társadalma és a szabadságharc hősei mellett azokat is megilletik, akik tevékenységükkel (...) átmentették október szellemét, és így hozzájárultak ahhoz, hogy 1956 fényes példája legyen a reményeink szebb jövőjét építő magyarságnak” – hangsúlyozta Hámori József.
Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, s ezzel bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába az 1956-os forradalom és szabadságharc, amelyet méltatva Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt emelte ki, hogy a vérbe fojtott forradalmak után csak nagy sokára világosodik meg: végül a vesztesek győzedelmeskednek. Így történt ez az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után, így történt ez 1956 esetében is. A tudóstársaság elnöke szerint a gyengék azért diadalmaskodhattak, mert az igazak oldalán álltak, az igazság pedig nagy erő. Meggyőződése szerint Magyarország történelmet írt, hiszen az 1956-os forradalom nyitotta fel a nyugati értelmiség szemét, mutatta meg a bolsevizmust a maga valójában. 1956 „nem egyszerűen egyike volt a szocialista országok közötti első konfliktusoknak, az első háború, de ezzel vette kezdetét a rendszer bukása is” – mondta Vizi E. Szilveszter, s Prométheuszhoz hasonlította a magyar forradalom résztvevőit, akik a szabadságot lopták el, lopták vissza, az igazi szabadság reményét adták Európának, az egész világnak.
Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, s ezzel bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába Nagy Imre és a magyar forradalom hőseinek áldozata. A kitüntetettek között van a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, amely énekművészetéért, és ifjabb Sapszon Ferenc, aki zenepedagógiai munkásságáért részesült az elismerésben. Magyar Örökség-díjat kapott költészetéért Nagy Gáspár, aki „a rendszerváltó versek egész sorát írta” és Raksányi Gellért színművész, aki egész életútja, emberi tartása, s művészeti teljesítménye alapján érdemelte ki az elismerést. A kitüntetettek között van a Bécsi Európa Klub, amelyet 1956 szelleméhez való hűsége emelt a díjazottak közé, valamint a Magyar Írószövetség, amelynek nemzeti elkötelezettségét ismerte el a bírálóbizottság. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom