Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Magyar orvos Csernobilban

A csernobili atomreaktor húsz évvel ezelőtti katasztrófája után a térségben sugárártalmat szenvedett embereket gyógyított a kárpátaljai Técsőn élő dr. Szöllősy Tibor.
Fotó: MTI/EPA
– A katasztrófa után, június 4-én reggel magához kéretett az igazgató-főorvos: „Tibor Ivánovics, azért hívtam, mert bizalmas utasítást kell közölnöm. Csernobilban és környékén többek között orvosi segítségre is szükség van, azon belül elme- és ideggyógyászokra. Ma csütörtök van, vasárnap kell indulni – emlékezik azokra a napokra dr. Szöllősy Tibor.

– Munkács mellett besoroltunk egy hosszan kígyózó kocsisorba, volt abban rendőrautó, építészekkel tele autóbusz, daru, tűzoltókocsi, erőgép, betonlapokkal megrakott nyerges vontató, minden. Az útpadkákon 50-80 méteres távközökben öles figyelmeztető táblák sokasága köszöntött
bennünket: „Az útról letérni életveszélyes és tilos!" „Erdei gyümölcsöt szedni és fogyasztani nem szabad, életveszélyes!" „Patakokban horgászni és tavakban halászni szigorúan tilos!" „Fürödni életveszélyes!"

– Borovkában egy hónapot töltöttem az iskola vécéiből és mosdóiból átalakított „betegellátóban". Sokan szenvedtek álmatlanságban, szemhéjgyulladásban; ez a szemet izgató porszemcsék és a vízhiány következménye volt... – meséli a főorvos, aki a csernobili tragédia hatására írta meg regényét A kígyó önmagába mar címmel.

J. N. J.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom