Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Magyar rendőrküldöttség járt Izraelben

Fokozott rendőri jelenlét nélkül is teljes nyugalom és biztonság jellemzi Izrael nagyvárosait – mondja Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője, aki több kollégájával együtt egy hetet töltött a közel-keleti országban a közelmúltban.
A Nemzetközi Rendőr Szervezet (IPA) szervezésében rendőrökkel és ügyészekkel közösen egy hetet töltött Izraelben Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a közelmúltban. A csoport nem csupán Tel-Aviv és Jeruzsálem kulturális és történelmi emlékeiben gyönyörködött, hanem szakmai és biztonsági szempontból is ismerkedtek a közelkeleti állammal. Még a rendvédelmi szervek tagjaiból álló csoport sem úszta meg a szigorú ellenőrzést az izraeli légitársaság gépére való felszállás előtt. Mindenkit tételesen átvizsgáltak és kikérdeztek az utazásáról.
– A Ben Gurion repülőtérről a tizenöt kilométerre lévő Tel-Avivba vittek bennünket vendéglátóink – kezdi az úti beszámolót Horváth Csaba. – Izrael egy rendkívül modern, folyamatosan fejlődő állam. Az egész országot behálózó sztrádákon és közutakon egyetlen kátyúval sem találkoztunk.
– Megdöbbentő volt a jeruzsálemi holokausztmúzeum, ami a második világháborúban meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A múzeum egy részében külön foglalkozik a magyarországi zsidósággal. Emlékezetes élményt nyújtott Jeruzsálem óvárosa is, ahol egy viszonylag kis területen több vallás fér meg egymás mellett.
– Meglepő volt az a nyugalom, amit Tel-Avivban és Jeruzsálemben is tapasztaltunk. Az utcákon éjszaka is pezsgő élet zajlott, mindenki teljes biztonságban érezhette magát. Ennek azonban megvan az ára: a szigorú ellenőrzések mindenütt. Az üzletekbe és szórakozóhelyekre csak a tételes ellenőrzést: csomagátvizsgálást és motozást követően lehet bemenni. Ezt a munkát azonban nem rendőrök, hanem magán biztonsági cégek végzik. Nincs fokozott rendőri jelenlét az utcákon.
– A múzeumokban, üzletekben is számos fegyveressel találkoztunk. Ennek oka, hogy Izraelben nőknek és férfiaknak egyaránt kötelező a sorkatonai szolgálat. Ez idő alatt mindenhová – még eltávozásukkor is – magukkal kell vinniük lőfegyverüket. Meglepő volt számunkra az is, hogy az iskolai kiránduláson lévő diákok csoportját felfegyverzett tanárok kísérték – mondja Horváth Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom