Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Magyar termékekbe is került a mérgező indiai guar-gumiból

Két magyar cég már jelezte, hogy termékeikben van indiai guar-gumi, ezeket visszahívják - mondta Süth Miklós országos főállatorvos, hozzátéve, Németországban és Franciaországban is találtak az anyagból.
Egy Tolna megyei nagykereskedő és egy Pest megyei pékség is jelezte, hogy termékeikben van indiai guar-gumi. A cégek tájékoztatják partnereiket, illetve visszahívják a termékeket - hangsúlyozta Süth. Még nem tudjuk, hogy a termékekben mekkora a dioxinszint, egyáltalán átlépte-e, vagy sem a határértéket. De az Európai Unió 27 tagállamában az érvényes, hogy az Indiából származó guar-gumit csak hitelt érdemlő dokumentum alapján lehet dioxinmentesnek nyilvánítani - mutatott rá a főállatorvos.

Az indiai guar-gumit tartalmazó készítményekből az ország minden részére kerülhetett, egyelőre nem lehet megmondani, hogy összesen hány cég érintett - mondta el Süth Miklós. A sütőipari, tejipari, húsipari és konzervipari cégek, a takarmánygyártók és gyógyszeripari vállalatok egyaránt használnak guar-gumit. Az állományjavító, zselésítő anyag összetevője lehet például édességeknek, tejtermékeknek, levesporoknak és fagyasztott termékeknek is - mondta a főállatorvos.

A guar-gumi felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el csütörtökön este a főállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar-gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek. A felfüggesztésről az illetékes hatóság az ország összes guar-gumi felhasználóját értesítette.

Süth Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón arra kérte az embereket, hogy lehetőleg ne fogyasszanak az E-412-vel jelölt guar-gumit tartalmazó élelmiszert, ha nem nélkülözhetetlen, ne szedjenek ilyen gyógyszert, illetve ne használjanak guar-gumit tartalmazó takarmányt addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet. A főállatorvos kitért arra, hogy a széles körben alkalmazott guar-gumitól még senki sem betegedett meg Magyarországon és erre a szakemberek nem is igen számítanak.

A guar-gumi a guarbab őrlésével készül. A növény Indiában és Pakisztánban őshonos, de Amerikában, Afrikában és Ázsiában is termesztik. A guar-gumi fő felvevő piaca az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kína és Olaszország. A dioxin rákkeltő vegyület, károsítja egyebek között az immun- és az idegrendszert is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma–1-es futam és piknikezés

Jeles és ismert Csongrád megyei személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot… Tovább olvasom